Semir Osmanagić: Postoje li zaista piramide u Visokom

Semir Osmanagić, osnivač fondacije Dolina bosanskih piramida, rekao je danas za N1 da visočke piramide imaju svjetsku promociju i vidljivost istakavši da ono što budi poseban ponos da su najstarije građevine na svijetu baš u Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao Osmanagić, zbog piramida je napustio život u Americi i došao u BiH kako bi se borio za naučnu istinu.

Postoji li znanstveni dokaz za tvrdnje o najstarijoj piramidi na planeti?

”Naravno da postoji, 1893. godine, Austrijanci su u Butmiru počeli iskopavanje i našli dovoljno dokaza da je riječ o jednoj civilizaciji i svijet je priznao da imamo Butmirsku kulturu. Slično smo i mi radili. U našem projektu – nema više arheologa na jednoj lokaciji bilo gdje u svijetu”, ispričao je on.

Govorio je o egipatskim piramidama kao ”bajkicama”, o piramidama u Kini, Meksiku i još nekim zemljama.

”Naša piramida je četverostrana, njene stranice prema mjerenjima Geološkog zavoda Bosne i Hercegovine imaju bolju orijentaciju prema sjeveru od svih drugih piramida na svijetu. Dobili smo rezultate da je riječ o vještačkom betonu”, dodao je navodeći detalje istraživanja o piramidama iz brojnih svjetskih centara.

Osmanagić je u razgovoru s Nikolom Vučićem komentarisao i ostale pojedinosti teme koja godinama privlači pažnju svjetske naučne zajednice.