SFF između Lepe Brene i Mace Diskrecije

Ali, dobri ljudi, nije naslijeđe turbo-folka i ruralnosti zarazno. Neće na vas uticati niti Brena niti Maca Diskrecija. Osim ako?! Osim ako vam djeca zajedno sa vama nisu ovisnici o ružičastim i inim televizijama.

Piše: Dragan Bursać

Prosto je nevjerovatna činjenica, koliko se sarajevska kasaba zabavila starletom Macom od Diskrecije na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. To su salve malograđanskog zgražavanja potopile društvene mreže. To je i staro i mlado ustalo da osudi “kič” i “šund”, bez i da znaju značenje ovih riječi.

A, zapravo je sve posve normalno. Maca Diskrecija i prije nje Fahreta Jahić, alias Lepa Brena, su mjerne jedinice kasabe. Nikako ne festivala. Jer, Direkcija i Festival su ponudili svijetu 235 filmova. Ponudili su vrhunska celuloidna ostvarenja sa svih kontinenata. “Na izvolite” je gost bio Oliver Stone, jedan od najvećih živih svjetskih reditelja…

Ali ništa, ništa ne može uzburkati krv u mahali i mahalaškoj nam državi kao pojava “šefice” folka Lepe Brene i Mace starlete Diskrecije. Narod zna, a pravi se da ne zna kako svako sa 15KM u džepu može biti 90 sekundi na crvenom tepihu. I zato taj tepih služi.

Prvenstveno! Sad, drugi par opanaka je što se u nas ne štuje Amira Medunjanin ili Dino Mustafić koliko Brena i Maca.

A, sva je istina u tome. Jer da nije, brujali bi o nevjerovatnih 235 filmova na dlanu, o fenomenalnoj ekranizaciji “Žabe”, o fantastičnoj organizaciji, o razmjeni ideja, poznanstvima. Pričali bi o Sarajevo Film Festivalu, kao najbitnijem kulturnom događaju u jugoistočnoj Evropi.

Licemjerstvo hranjeno malograđanštinom

Licemjerstvo, ništa drugo! Licemjerstvo, koje bazdi ovom državom. Licemjerstvo hranjeno neobrazovanjem, površnošću i malograđanštinom. Pa se svjetina naslađuje i u isto vrijeme plaši koridom u Čevljanivićima i starletama na sarajevskom crvenom sagu.

Ali, dobri ljudi, nije naslijeđe turbo-folka i ruralnosti zarazno. Neće na vas uticati niti Brena niti Maca Diskrecija. Osim ako?! Osim ako vam djeca zajedno sa vama nisu ovisnici o ružičastim i inim televizijama. Osim ako ne trujete djecu u roditeljsko-robovlasničkom odnosu, ne bi li postala nove “zvezde i zvezdice”. Osim ako i vi ne živite svoj pritajeni malograđansko-voajerski odnos, blejanja u tuđe dvorište.

E, onda vam ni Brena ni Maca nisu krive za poplavu kiča i šunda, bez znakova navoda. Nije vam jednako kriv ni SFF, sve sa svojim tepihom crvenim. A, bogme, nije vam kriva ni korida i sve silne koride ove zemlje, koje su uradile više na ujedinjenju i zbližavanju naroda BIH od svih političara NGO-ovaca i međunarodne zajednice zajedno!

Pa tako shvatite i Festival, sve sa pratećim sadržajima. Ukoliko je jedna starleta, za koju se drugima morate pravdati kako ste ko biva “guglali” ne bi li znali ko je, podigla interesovanje za Festival, tim bolje. Po vas. Jer, o(p)staće SFF sa i bez Mace i Brene.

A, dogodine? Dogodine, znate sistem. Petnaest KM, pa na ćilim. Ukoliko vam je do toga. Samo bojim se da je drugo u pitanju. Platio bi narod ne 15, nego 150 KM, e da dogodine vidi jedno tridesetak rijaliti “zvijezda” na tepihu, samo kako bi mahalao. To je sva istina. A, filmovi?

Narodu dosadna kultura

Ozbiljni, umjetnički, autorski filmovi? Nezavisne produkcije? Radionice? Ipak je to kao i svaki oblik visoke kulture, narodu dosadan, (pre)težak sadržaj i nemušti, nerazumljivi vapaj kulturnih radnika da im država pomogne.

Pa, zavirite samo u novčanike jedne Mace ili Brene, kad već virite u sve i uporedite ih sa primanjima domaćih glumaca. Neuporedivo? Dabome da je neuporedivo!

I zato, pošteni čovječe, nemoj lagati, nemoj se kriti! I ti, kao i svi ostali znate da je crvenim tepihom prošla Maca Diskrecija. Nemojte se praviti da ne znate ko je. A, čemu služe nakarminjeni itisoni, pošteni čovječe, po filmskim i ostalim festivalima? Jamda ćeš gledati malu Bolićku, olimpijsku šampionku na matematičkoj Olimpijadi? Jamda ćeš, vidjeti dječaka iz Tuzle koji aktivno govori 17 jezika? Jamda ćeš se sudariti sa čovjekom koji dizajnira najljepše autmobile na svijetu, a poniko pored tepiha?

Ne laži, ne zgražavaj se! Ne budi licemjer! Život je ovdje, na žalost Maca Diskrecija, kao božanski izvor i ponornica nas ljudi. Čemu bi drugo sagovi služili? Oni su mjera svih nas, a Maca, Bog je poživio, samo očitava naše estetske i kulturne strujomjere.

Nemoj lagati, dobri čovječe, džaba ti “Žaba” i ostalih 234 filma.

Vezani članci

O Štulićevim fazanima

Visokoin.com

Davora i Adisa ubila je država koja je kao stvorena za kriminal

Visokoin.com

Esad Duraković: Politizacija vjere i sakralizacija politike

Visokoin.com

Cenić: Zanoćiš u BiH, ustaneš u potencijalnom kalifatu

Visokoin.com

Dragan Bursać: Zagrobni život Donne Ares

Visokoin.com

Jasmin Ahić: Kako se danas brani Bosna i Hercegovina?

Visokoin.com