Sindikat BHRT-a: Ovo je posljednje upozorenje

Sindikat BHRT-a uputio je, kako su naveli, posljednje upozorenje.

“Samostalni sindikat radnika u BHRT-u obraća se cjelokupnoj bh. javnosti a posebno našim osnivačima Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zbog teške situacije u kojoj se nalazimo, jer još nije riješeno stabilno i održivo finansiranje Javnog servisa BiH.

Ukoliko budemo primorani iskoristiti svoja zakonska prava, može doći do prekida emitiranja programa ali i ostalih telekomunikacijskih usluga i za to će biti odgovorna državna i entitetska vlast i Poslovodstva sva tri javna emitera!
U našim rukama su mikrofoni i kamere, okrenućemo ih sebi i našim pretplatnicima”, naveli su u pismu.

Oni ističu da su dovedeni pred zid jer još nije adekvatno riješeno prikupljanje i naplata RTV takse.

“Time su oštećeni redovni pretplatnici RTV takse kao i uposlenici vašeg Javnog servisa jer smo dovedeni pred zid, bez sredstava za isplate zarađenih plaća i naknada. Još uvijek nam nije uplaćen topli obrok koji je među najnižim u državi od samo 7 maraka, kao ni kupon za prevoz.
Hvala svima na ogromnoj podršci za opstanak Javnog servisa BiH i naših radnih mjesta. Međutim, oni koji imaju ključeve za rješavanje našeg problema iako su pokrenuli neke aktivnosti, radnici BHRT-a do danas nisu osjetili NIŠTA. Umjesto rješenja problema, dobili smo produženje višegodišnje agonije i neizvjesnosti, blokirane lične/osobne račune i egzistencijalnu krizu nas i naših porodica. Stoga, UO SSR u BHRT-u, koji je u stalnom zasjedanju, djelovaće u skladu sa Zakonom ukoliko se u februaru ne počnu rješavati naši zahtjevi.

Mi smo servis svih konstitutivnih naroda, bh. građana i ostalih, iako smo u katastrofalnoj situaciji, trudićemo se da tako i ostane. Uvjerili smo se do sada da sit gladnog ne razumije, a dovedeni smo na ivicu egzistencije i zahtijevamo da nas se plati za naš rad u skladu sa inflacijom i životnim standardom”, navela su.