Sindikat radnika rudnika FBiH traži 20 odsto više plate, poslodavci daju osam odsto

Predstavnici Sindikata radnika rudnika Federacije BiH na današnjem sastanku sa predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika Banovići zatražili su povećanje plata za 20 odsto, dok je druga strana ponudila povećanje od osam odsto.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ocijenio je sastanak sadržajnim, ali je istakao da još nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata jasno su istakli da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plata radnicima u sedam rudnika koji posluju u koncernu Elektroprivrede i Rudniku Banovići.

Husić je rekao da su iz Elektroprivrede i Banovića dobili priznanje da zahtjev Sindikata ima uporište u drastičnom poskupljenju troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić upoznaće na sutrašnjoj sjednici Vladu FBiH o ovoj rundi pregovora, nakon čega bi Vlada trebalo da zauzme stav o svim zahtjevima Sindikata radnika u rudnicima.

Husić je naveo da su u dobroj mjeri približeni stavovi socijalnih partnera po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora – strukture platnih razreda i sistematizacije radnih mjesta.

Nastavak razgovora o kolektivnom ugovoru dogovoren je za ponedjeljak, 16. maja.