SIPA dobila opremu vrijednu 20.980 eura

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je od Evropske unije dobila opremu u vrijednosti od 20.980 eura, koja će poboljšati rad tijela za provedbu zakona u BiH i značajno pomoći u sprječavanju širenja vatrenog oružja.

To je potvrdio danas viši stručni saradnik i šef odsjeka za vladavinu prava u Delegaciji Europske Unije u BiH Richard Wood na ceremoniji primopredaje opreme u sjedištu SIPA-e.

– Ova oprema jača tehničke kapacitete SIPA-e i doprinosi poboljšanju istraga krivičnih djela ilegalne trgovine oružjem i vojnom opremom – rekao je Perica Stanić direktor SIPA-e.

Tehnički osnažena SIPA, ističe, doprinijet će snažnijoj borbi protiv terorizma i stvaranju bezbjednijeg okruženja za građane BiH, zemalja regiona i članica Evropske unije.

Oprema je donirana kao podrška aktivnostima razoružanja i kontrole naoružanja u Jugoistočnoj Evropi i kao dio treće komponente projekta “Unaprijeđeno označavanje i praćenje malog oružja i lakog naoružanja (SALW)” čiji je cilj poboljšanje kapaciteta označavanja, praćenja i vođenja evidencije oružja ojačavajući time vladavinu prava.

– UNDP i EU će se i dalje snažno zalagati ka povećanju tehničkih kapaciteta institucija za provedbu zakona u BiH i širem regionu – rekla je rezidentna kordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Vezani članci

Uhapšeno osam osoba zbog ratnih zločina

Visokoin.com

Kasumović zadržan u SIPA-i, sutra ide u Tužilaštvo

Visokoin.com

Akcija “Lištica”: SIPA lišila slobode 14 osoba, pronađeno 20 tona duhana

Visokoin.com

SIPA: Meso iz drugih zemalja izvozili u Tursku kao bh. proizvod

Visokoin.com

Fahrudin Radončić uhapšen u Hadžićima zbog ometanja rada pravosuđa

Visokoin.com

Akcija Značka: Tri osobe uhapšene zbog korupcije

Visokoin.com