SIPA zaplijenila 22 kilograma skanka

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s pripadnicima MUP-a ZDK-a i MUP-a SBK-a sinoć su slobode lišili šest osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo – neovlašteni promet drogama u vezi s organizovanim kriminalom.

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona izvršen je pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače, te pronađeno i privremeno oduzeto oko 22 kilograma, suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na drogu marihuana-skank.

Osim toga, prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti – određena količina vojnog naoružanja, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa spomenutim krivičnim djelom.

U konkretnom slučaju, radi se o razbijanju međunarodnog kanala krijumčarenja droge na relaciji: Albanija-Makedonija-Srbija- BiH- Hrvatska.

Naime, prema raspoloživim saznanjima, droga je trebala biti prokrijumčarena na područje R Hrvatske vozilom „peugeot“.

U naselju Dusina, na granici s općinom Busovača, u vozilu „passat“ u kojem su se nalazile četiri osumnjičene osobe, došlo je do obračuna unutar organizirane skupine, zbog neriješenih unutarnjih odnosa, te je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja, kojom prilikom je jedna osumnjičena osoba ranjena, nakon čega je prevezena vozilom hitne pomoći u bolnicu u Zenici i nalazi se van životne opasnosti.

Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada, a nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Traga se za još dvjema osobama koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.

SIPA je još jednom pokazala da je odlučna u borbi protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini te nastavlja aktivnosti u spomenutom pravcu, saopćeno je iz ove agencije.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom pronađena droga, jedna osoba uhapšena

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Visoko / Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com

VISOKO: Osuđeni roditelji koji su dijete izgladnjivali i držali kao roba

Visokoin.com