SIPA zaplijenila 22 kilograma skanka

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s pripadnicima MUP-a ZDK-a i MUP-a SBK-a sinoć su slobode lišili šest osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo – neovlašteni promet drogama u vezi s organizovanim kriminalom.

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona izvršen je pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače, te pronađeno i privremeno oduzeto oko 22 kilograma, suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na drogu marihuana-skank.

Osim toga, prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti – određena količina vojnog naoružanja, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa spomenutim krivičnim djelom.

U konkretnom slučaju, radi se o razbijanju međunarodnog kanala krijumčarenja droge na relaciji: Albanija-Makedonija-Srbija- BiH- Hrvatska.

Naime, prema raspoloživim saznanjima, droga je trebala biti prokrijumčarena na područje R Hrvatske vozilom „peugeot“.

U naselju Dusina, na granici s općinom Busovača, u vozilu „passat“ u kojem su se nalazile četiri osumnjičene osobe, došlo je do obračuna unutar organizirane skupine, zbog neriješenih unutarnjih odnosa, te je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja, kojom prilikom je jedna osumnjičena osoba ranjena, nakon čega je prevezena vozilom hitne pomoći u bolnicu u Zenici i nalazi se van životne opasnosti.

Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada, a nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Traga se za još dvjema osobama koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.

SIPA je još jednom pokazala da je odlučna u borbi protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini te nastavlja aktivnosti u spomenutom pravcu, saopćeno je iz ove agencije.

(VisokoIN)

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

U Visokom uhapšen Kakanjac sa vrećicama droge

Visokoin.com

Je li i u BiH stigla nova smrtonosna droga: Učinak fentanila desetostruko je jači od samog heroina!

Visokoin.com

Uhapšen Visočanin zbog “Speeda”

Visokoin.com