Situacija na gradskim ulicama i dalje teška – najteže pješacima

Na šestom sastanku Općinskog štaba civilne zaštite održanom 10.2.2012. godine u 10,00 sati povodom velikih snježnih padavina razmatrana je trenutna situacija na području općine Visoko.

Na sastanku su bili prisutni predsjednik i članovi Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik s pomoćnicima, predstavnici javnih komunalnih preduzeća „Gradska groblja“ Visoko i „Visočica“ Visoko, nadzorni organi zaduženi za zimsko održavanje gradskih i vangradskih ulica i cesta, komunalno-putna inspektorica Općine Visoko, predstavnici Policijske uprave Visoko i Odsjeka za odbranu Visoko i predstavnici medija.

Predsjednik Općinskog štaba civilne zaštite i Općinski načelnik izvijestili su o trenutnom stanju na području općine Visoko informišući prisutne da je uspostavljena prohodnost svih putnih pravaca na općini Visoko.

Izvještaje o aktivnostima u proteklih 24 sata nakon toga podnijeli su Služba za Civilnu zaštitu Općine Visoko, izvođači na zimskom održavanju gradskih ulica i vangradskih saobraćajnica, nadzorni organi za zimsko održavanje Općine Visoko i Služba za mjesne zajednice Općine Visoko. Predstavnik JKP „Visočica“ Visoko zadužen za zimsko održavanje gradskih ulica izvijestio je da su ulice u gradu prohodne, da odvoz snijega sa gradskih ulica se radi kontinuirano, a da odvoz smeća ide otežano posebno ukazujući na problem smrzavanja kućnih instalacija usljed niskih temperatura.

Izvještaj je podnio i predstavnik Policijske stanice Visoko koji je upoznao prisutne o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na području općine Visoko koja je zadovoljavajuća uz napomenu da je ukinuta zabrana za saobraćaj teretnih vozila te da je potrebno dodatno se angažovati na proširenju regionalnih saobraćajnica kao i trotoara u gradu na glavnim ulicama i posebno prema školama zbog eventualnog početka nastave.

Služba za poslove mjesnih zajednica Općine Visoko a na osnovu ostvarenih kontakata sa svim Savjetima mjesnih zajednica Općine Visoko sačinila je tabelarni izvještaj stanja na lokalnim i nekategorisanim putevima na području općine Visoko koji je prezentiran Općinskom štabu civilne zaštite.

Općinski načelnik i Općinski štab civilne zaštite iskazali su zahvalnost svim članovima Opštinskog štaba civilne zaštite, a posebno izvođačima radova JKP „Gradska groblja“ i JKP „Visočica“ Visoko sa kojima Općina Visoko ima potpisane ugovore za zimsko održavanje puteva na urađenom poslu ističući da je situacija na području općine zadovoljavajuća imajući u vidu količine snijega i činjenicu da Općina Visoko spada u red općina koje su u roku od 48 sati bile potpuno prohodne a da je visina snijega bila oko 100 cm te da za razliku od drugih općina u Federaciji i državi Bosni i Hercegovini koje su imale istu količinu snijega Općini Visoko nije trebala pomoć i intervencija viših nivoa vlasti kada su u pitanju njene nadležnosti.

Donesen je zaključak da je neophodno i dalje raditi na proširenju očišćenih saobraćajnica na vangradskom području i maksimalno se angažovati na odvozu snijega sa gradskih ulica uz osiguranje pristupa kontejnerima kako bi se moglo odvoziti smeće.

Također kada je u pitanju procedura načina i prijave šteta na području općine Visoko informišemo javnost da kada su u pitanju štete na građevinskim objektima iste se mogu putem obrasca prijaviti Cvilnoj zaštiti Općine Visoko, a kad je u pitanju šteta na poljoprivrednim dobrima ista se prijavljuje putem obrasca Službi za privredu, rauvoj, budžet i finansije općine Visoko. Na osnovu prijvaljenih šteta Općina Visoko formirat će stručne komisije koje će raditi na procjeni i utvrđivanju šteta s tim što je prioritet dat procjeni šteta na plastenicima u kojima su zasijane površine.

Općinski štab Civilne zaštite i u naredna tri dana je u stalnom zasjedanju a ostaje na snazi proglašena neposredna opasnost od prirodne i druge nesreće zbog meteoroloških prognoza i najavljenih novih padavina a naredni sastanak Općinskog štaba civilne zaštite zakazan je u PONEDJELJAK sa početkom u 10,00h sati.

Ponovo upućujemo apel svim stanovnicima općine Visoko, fizičkim i pravnim licima, da uklone nepropisno parkirana vozila, da ne koriste vozila bez prijeke potrebe, da snijeg ne izbacuju na ulice i da očiste prilaze svojim domovima i poslovnim objektima što im je zakonska obaveza kao i da se u saradnji sa Savjetima mjesnih zajednica i povjerenicima Civilne zaštite angažuju na čišćenju i uklanjanju snijega. Posebno upozorenje roditeljima da sugerišu djeci da ne pokušavaju prelaziti preko zaleđenih riječnih površina radi sopstvene sigurnosti.

[mudslide:picasa,0,visokoin,5707507750531612817]

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com