Snima se film o gej partizanima, igraju i bh. glumci Hadžihafizbegović, Krivalić, Knezović…

Iako cijela ekipa filma – na čelu s producenticom Anitom Jukom i redateljicom Ivonom Jukom, njezinom sestrom – ne želi davati izjave, Nacional piše da sestre Juka stoje iza prvog hrvatskog filma o gej partizanima. Film „Atmosfera“ upravo se snima u Zagrebu i na Krku, a zapravo je pod naslovom „Moj privatni ratni zločinac“ trebao biti snimljen još prije nekoliko godina.

Film „Moj privatni ratni zločinac“, scenaristice i režiserke Ivone Juka, dobio je u ožujku 2017. godine od HAVC-a 3,7 milijuna kuna. Manje je poznato da je zapravo riječ o hrvatsko-bosanskoj koprodukciji te da je manjinski koproducent ovog filma DEPO Produkcija iz Sarajeva, a da je projekat podržan i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Autorica prati dvije narativne linije, koje prikazuju nekoliko epizoda ratne svakodnevice na dubrovačkom području te lokalnu feštu koja se zbiva 25 godina kasnije, uokviruje i povezuje motivom osvete, moćne i krajnje neobične. Dakle, radnja filma se prema prvotnoj ideji trebala događati tijekom Domovinskog rata, a prema riječima Nacionalovih sugovornika upućenih u tematiku, trebala je uključivati dvojicu gej branitelja. No od toga se u nekom trenutku očito odustalo pa je ista tematika, o gej vojnicima, „prebačena“ u Drugi svjetski rat i film je dobio novi naziv „Atmosfera“.

O tom novome filmu, koji se upravo snima, svi šute, teško je doći do bilo kakve informacije. Nacional je od nekoliko osoba upućenih u tematiku i snimanje konkretnog filma doznao da se radi o partizanskom filmu o bivšim partizanima koji su gej, a 1957. godine u političkom obračunu netko tu činjenicu o njihovoj seksualnoj orijentaciji koristi protiv njih. Ne zna se mnogo ni o glumačkoj ekipi, samo je poznato da jednu od glavnih uloga ima Dado Ćosić, a u filmu igra i Emir Hadžihafizbegović.

No, DEPO Portal ima više informacija te se zna i da filmu igraju još dva bh. glumca – Elmir Krivalić i Slaven Knezović.