Spalletti: Džeko je savršen napadač!

Iako Edin Džeko nije u potpunosti opravdao očekivanja prošle sezone Luciano Spalletti ga nije želio prodati i u tome nije pogriješio. U ekskluzivnom razgovoru za Oslobođenje, italijanski stručnjak je otkrio zbog čega toliko vjeruje Dijamantu.

“Kada bi jedan trener mogao na kompjuteru napraviti prototip jednog napadača, onda bi napravio sebi identičnog igrača kao što je Edin”, rekao je Spalletti za Oslobođenje, te nastavio:

“On je prototip savršenog napadača. Naravno, uvijek je najbitnije ono što prikazuje na terenu, ali Edin je jak, visok i uz to brz za svoju visinu, borben, agresivan i ima jako dobru tehniku. Međutim, ono što treba da popravi je mangupluk na terenu i surovost pred golom. Ne treba mu strasti, ima je, ali sve nabrojane karakteristike mora pokazati na terenu. Dakle, on ima sve, ali nekad to ne pokazuje. To je sve u njemu, ali nekad zaboravi da sve to posjeduje”.

“Ako poredimo fudbalsku utakmicu i život u oba slučaja postoje trenuci kada neku priliku koja ti se ukaže, moraš prihvatiti sa obje ruke, iskoristiti je. Imaš nekih prilika koje se mogu propustiti, tako da je jako bitno prepoznati prilike koje ne smiješ promašiti. Iskoristi one najbolje”, dodao je trener Rome.

Nedavno je veliku pažnju izazvala Spallettijeva izjava da je njegova cijela ekipa bolja od Pjanića. No, Italijan nije ništa loše mislio. Našeg reprezentativca smatra fantastičnim igračem.

“Nisam ljut, ali ja sam trener Rome i svi koji igraju za Romu su bolji od njega. Pjanić je top igrač, šampion, ali sada igra za drugi tim, a za mene su moji igrači najbolji na svijetu, pojasnio je Italijan, koji je onako za sebe ponovio: “Pjanić je fantastičan igrač, fantastičan”, objasnio je Spalletti u ekskluzivnom razgovoru za Oslobođenje.

Kolega s Oslobođenja, Jasmin Ligata, upitao je Spallettija šta se mora desiti pa da na kraju sezone uloge Juventusa, koji je trenutno vodeći u Seriji A i drugoplasirane Rome, budu zamijenjene? Imao je jednostavan odgovor.

“Džeko mora dati gol Juventusu”, poručio je Spalletti.

Za Džeku nikad nije bilo dilema hoće li ostati u Romi. Konstantno je isticao kako se želi dokazati, u čemu i uspjeva ove sezone, a jedan od razloga je i Spalletti. Iako u finišu prošle sezone nije prečesto igrao, ipak se odlučio na ostanak.

“Ključna stvar za mene bio je njegov stav. Zaista cijenim i volim kod Edina to što je želio ostati u klubu i dokazati koliko vrijedi. Kada sam razgovarao sa njim i rekao mu da je on moj idealni centarfor, ali da ne igra baš najbolje, on mi je rekao da je svjestan toga i da želi ostati i dati sve od sebe. Ja ne lažem svoje igrače, uvijek im kažem ono što mislim, a Edin je također prema meni bio iskren. Prišao mi je i rekao da želi ostati i pokazati svima koliko vrijedi. To je bio odgovor koji sam želio čuti. Suigrači su ga prihvatili kao člana porodice i to se zaista vidi na terenu. De Rossi je u nekoliko navrata žestoko proslavljao Džekine golove, a kasnije mi je rekao da je to radio kako bi navijačima pokazao koliko Džeko znači za naš tim. Edin je sjajna osoba, dobar čovjek. Vjerujem njemu, vjerujem u njega i u svakom razgovoru s Edinom osjetim koliko je dobra osoba. Ima visoke ljudske vrijednosti”, rekao je Spalletti za Oslobođenje, a za kraj je objasnio kako uspjeva izgledati kao mladić s 57 godina:

“Tajna je da jedan u 24 sata moraš biti lud, toliko lud da se ne kontrolišeš i onda izbaciš sve iz sebe. Ako to uspiješ, onda si pronašao tajnu dobre forme”.