Sramna poruka rudarima direktora Elektroprivrede Andelije: Uvijek su nezadovoljni, neka počnu raditi

Elektroprivreda BiH će svojim zaposlenicima isplatiti po 750 KM jednokratne pomoći, što je izrevoltiralo rudare jer nisu obuhvaćeni odlukom. Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija poručuje da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM.

Međutim, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Klix.ba kaže da je takav stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

Dodaje i da su se rudari izborili za pomoć još u maju ove godine, koja u konačnici iznosi znatno više od one koju će dobiti zaposlenici Elektroprivrede BiH.

“Rudari su se za pomoć izborili u maju i već četiri mjeseca dobijaju 230 KM neto mjesečno, što je bruto 350 KM. Do kraja godine će dobiti 1.380 KM neto. I veoma je važno da je pomoć radnicima Elektroprivrede BiH jednokratna, a mjesečna pomoć rudarima je trajna kategorija. Naravno, oni su nezadovoljni sa bilo čime i uvijek traže više”, kaže Andelija.

Andelija je pozvao uprave rudnika da isplate jednokratne pomoći rudarima, ukoliko imaju novčana sredstva.

“Mi jesmo vlasnici rudnika, ali kako Vlada FBiH kao vlasnik Elektroprivrede BiH nije donijela odluku, već dala preporuku da isplatimo pomoć, isto tako i mi kao vlasnici rudnika jedino možemo dati preporuku direktorima rudnika da isplate pomoć u skladu sa važećim zakonima i ovlaštenjima”, nastavlja Andelija.

On je kazao da prosječna plata u sedam rudnika u koncernu iznosi skoro 1.400 KM, uz 300 maraka toplog obroka, dok uposlenici Elektroprivrede BiH imaju 1.600 KM platu i isto 300 maraka toplog obroka.

“Uposlenici rudnika su zadnjim povećanjem plate dobili još 230 KM. Mi nemamo ništa protiv, neka imaju plate i 10 hiljada KM, samo neka ih zarade”, naglašava Andelija, koji je stava da rudari ne daju svoj maksimum u radu.

To opravdava podatkom da su rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH dosad isporučili 600 hiljada tona manje uglja od predviđenog plana, naglasivši da su rudari RMU Banovići, koji nije u koncernu, isporučili 100 hiljada tona manje tog energenta.

Kada je riječ o štrajku upozorenja kojeg su rudari održali proteklog ponedjeljka, direktor Elektroprivrede BiH je kazao da nema ništa protiv, istaknuvši da je to stvar Vlade FBiH i Federalnog ministarstva energetike i industrije.

Vezani članci

Vlada FBiH i nabavka kanadera: U radnu grupu koja je formirana prije godinu, jučer uhljebili još jednog člana

Visokoin.com

Objavljeni detalji rudarske nesreće u Živinicama u kojoj je poginuo jedan rudar

Visokoin.com

Rudarima će biti isto, samo će struja poskupiti: Kriminal u rudnicima nikog ne interesuje

Visokoin.com

Više od pola milijarde KM dodatnih sredstava za ubrzani privredni rast

Visokoin.com

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

Visokoin.com

FBiH će realizirati 122 projekta javnih investicija vrijednosti 15,4 milijuna KM

Visokoin.com