SRBIJA Opet curio amonijak, deset osoba prevezeno u bolnicu, građani evakuisani

Do curenja je došlo na parkingu firme Saga, saznaje Tanjug

U naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu sinoć oko 22.45 došlo je do curenja amonijaka iz auto-cisterne, a 10 osoba sa lakšim povredama prevezeno je u Opštu bolnicu Pančevo, od kojih su dvije na kiseoniku, rečeno je Tanjugu u pančevačkoj Hitnoj pomoći, prenosi Nova.rs.

Ostali su imali lakše probleme sa gornjim disajnim organima. Niko nije imao trovanje.

Policija i vatrogasci evakuisali su sve građane koji žive blizu mjesta incidenta, a to mjesto je obezbijeđeno.

Do curenja je došlo na parkingu firme Saga, saznaje Tanjug.

Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog kolosjeka koji nije javna pruga već industrijski kolosjek koji pripada Azotari Pančevo. Intrevencija policije i vatrogasaca je završena, a vatrogasi i dalje dežuraju na mjestu incidenta.

Podsjećamo, 25. decembra prošle godine kod Pirota takođe je iscurio amonijak.

Nesreća se dogodila 25. decembra, a u medijima se prvo pojavila informacija da je u pitanju kamion cisterna, kao i da se incident dogodio na autoputu. Tek kasnije je iz Željeznice stiglo saopštenje da su zapravo sa šina iskliznuli vagoni cisterne sa amonijakom. U tom saopštenju je navedeno da nema stradalih i povrijeđenih u neseći.

Ipak, iz vagona cisterne koja se prevrnula i tom prilikom oštećena, počeo je da curi amonijak i da se stvara otrovni oblak. Prvo je bilo pogođeno mjesto Sopot koje se nalazi pored samog mjesta nesreće, ali je otrovni oblak stigao i do Pirota.

Stradao je jedan stanovnik Sopota koji je upozoravao komšije na opasnost, kao i turski vozač kamiona koji je vozilom uletio u otrovni oblak, izašao iz kabine i pao sa nadvožnjaka. Više od 50 ljudi iz Sopota i Pirota zatražilo je ljekarsku pomoć.

U Pirotu je proglašena vanredna situacija, a policija je blokirala prugu i autoput. Zbog straha da ne dođe do masovnog trovanja u Nišu, jer se strahovalo a je amonijak dospio u Nišavu, privremeno je obustavljeno snabdijevanje vodom jednog dijela Niša. Ispostavilo se da sirene za uzbunu u Pirotu ne rade, tako da su pojedini građani išli ulicama i vikali: „Amonijak“ kako bi upozorili sugrađane.