Srce puno ponosa – 16 godina fudbalske reprezentacije BiH

Na današnji dan, prije 16 godina, naša fudbalska reprezentacija odigrala je prvi zvanični susret u svojoj historiji od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Posljednjeg dana mjeseca novembra 1995. godine izabranici selektora Fuada Muzurovića u sastavu Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić, Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Asim Hrnjić, Almir Turković, Sait Fazlagić i Amir Osmanović počeli su pisati historiju prijateljskom utakmicom protiv Albanije u Tirani.

Iako su Albanci u tom susretu slavili rezultatom 2:0, osmijeh sa lica svih Bosanaca i Hercegoavaca, kao i puno srce i duša osjećaja patriotizma i ponosa nisu izostali.

Godinu poslije naš Fudbalski savez primljen je pod okrilje Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Evropske nogometne federacije (UEFA).

Prvi put na FIFA-inoj rang listi najboljih svjetskih reprezentacija BiH se pojavila u maju 1996. godine i zauzimala je 171. mjesto. Prije tog rankiranja u aprilu 1996. godine ponovo smo igrali sa Albanijom, ovaj put u Zenici i bez pogodaka. U septembru iste godine počeli smo svoje prve kvalifikacije i to za Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj.

U tim kvalifikacijama Bosna i Hercegovina postigla je prvi pogodak. Strijelac u teškom porazu od Hrvatske rezultatom 4:1 u Bologni bio je Hasan Salihamidžić. Utakmica se igrala u Bologni zbog činjenice da Nogometni savez Hrvatske nije želio igrati u tada još uvijek nesigurnoj Bosni i Hercegovini.

Prvu pobjedu BiH je ostvarila je 6. novembra 1996. godine na stadionu Koševo protiv Italije 2:1. Golove za “Zmajeve” dali su Salihamidžić u 6. i Elvir Bolić u 44. minuti. Treba istaći da je Arrigo Sachi u Sarajevo doveo najjaču postavu, a jedini pogodak za Italiju postigao je Chiesa u 12. minuti. Navijači još uvijek hvale organizaciju igre naše reprezentacije na toj utakmici i nastup naših reprezentativaca koji su bez imalo straha parirali znatno snažnijem i renomiranijem protivniku, te cijelom svijetu pokazali kako će Bosna i Hercegovina u budućnosti imati izuzetno respektabilan tim.

(VisokoIN)