Šta se dešava sa najvećom evropskom ekonomijom? Domazet za Raport: Njemačka recesija ozbiljno prijeti BiH

Prognoze za ovu godinu nimalo nisu obećavajuće

Njemačka ekonomija još je protekle godine pala u recesiju. Nema dana a da na portalskim, odnosno novinskim stupcima ne izađe neki tekst sumornoj ekonomskoj krizi.

Prema preeliminarnim podacima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod (BDP) je u 2023. godini smanjen za 0,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, prilagođen cijenama.

Visoka inflacija udarila je na privatnu potrošnju. Njemačka, nekada ekonomski među najjačim zemljama Evrope, odnosno prva ekonomska država, polako usporava i sve više zastajkuje.

“U poređenju sa većinom drugih velikih industrijalizovanih zemalja, naša zemlja još više zaostaje. Ne vidimo nikakve šanse za brzo oslobođenje 2024. godine”, rekao je u januaru predsjednik Saveznog udruženja njemačke industrije Siegfrid Russwurm za DW.

BiH će dobiti upalu pluća
Prognoze za ovu godinu nimalo nisu obećavajuće.

Aner Žuljević, zastupnik SDPBiH u PD Parlamenta FBiH, kazao je nedavno da kad Njemačka kihne, ekonomija Bosne i Hercegovine dobije upalu pluća.

Da li će BiH dobiti upalu pluća ako Njemačka kihne, odnosno kako se i koliko njemačka recesija može preliti i na BiH, pitali smo ekonomistu Antu Domazeta.

Naravno da je tačno da će dobiti upalu pluća, reći će za Raport Domazet i potcrtati da se to već ogleda i u smanjenju izvoza, samim tim u ukupnoj aktivnosti industrijslog sektora tako da s te strane pad ekonomske aktivnosti u Njemačkoj prijeti ozbiljno BiH.

“Mnoge kompanije iz BiH bile su orijentirane na njemačko tržište, velikim dijelom svoje prodaje. To se sad pokazuje kao nepovoljne okolnosti jer te kompanije osjećaju pad aktivnosti i to je problematično”, objašnjava sagovornik Raporta.

Diverzifikacija je termin koji postoji u našem jeziku, ali se vrlo malo u praksi i pokazuje. Tako da je, prema Domazetovom pojašnjenju, razlog zbog kojeg je problematično to da nemaju diverzificiran izvoz koji bi išao u više zemalja.

“Tako da ako dođe do krize u jednoj, nadoknade to rezultatima u drugim zemljama. U tom pogledu Njemačka je bila veliki favorit. Ono što je osnovno u pogledu ove krize jeste da je Njemačka imala nekoliko razloga tog zastoja, prije svega utjecaja na rast cijena energije, što sad i nije značajan faktor, što znači da bi se protekom vremena morali prilagođavati i tražiti alternativne izvore”, ističe naš sagovornik.

Hoće li se Njemačka moći izvući iz ovog stanja, a i mi s njom?

Potrošački pesimizam
“Sad postaje problem to što je na sceni veliki potrošački pesimizam, Nijemci su u strahu i sustežu se u potrošnji i to je veliki razlog i izvor recesije. Da bogdom Njemačka ima neke optimističkije potrošače, kao što su Italijani, Grci, pa i Bosance, mnogo bi lakše podnosila krizu.

Međutim, Nijemci su sračunati i racionalni. Čim su teškoće, oni se sustežu i time nadolijevaju ulje na vatru recesije, jer ona se ne može pobijediti smanjenjem potrošnje, samo povećanjem, odnosno aktivnosti koje će pokrenuti potrošnju”, navodi Domazet za Raport i dodaje da očekujemo da se ta situacija nadoknadi većim angažiranjem države koja bi trebala da izdvoji veća sredstva za finansiranje projekata na državnom nivou.