Šta se spaljuje u tvornici “Wood Team” u Brezi? “To nije drvo, tako drvo ne gori”

Stanovnici brezanskog naselja Podžupča posljednjih mjeseci trpe nesnosan smrad iz obližnje tvronice za proizvodnju namještaja. Kako tvrde, na konstantno trovanje građana još niko nije reagovao. Istrajni u svojoj borbi za čist okoliš, obraćali su se nadležnim inspekcijama i vlastima na svim nivoima. Kažu da neće stati.

Sve je počelo prije jednu godinu, kada je nekadašnju pilanu kupila firma sa sjedištem u Ilijašu, a koja se bavi proizvodnjom namještaja.

„Oni tvrde da je to otpad od drveta, mada taj dim koji se ispušta iz tih dimnjaka – to nije, tako drvo ne gori. Spaljuje se da li možda neki čak i radioaktivni otpad i medicinski otpad – ne znam, ali imamo sumnje”, kaže mještanin Emir Omerhodžić za FTV.

Predsjendik Udruženja za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu u BiH Hajro Subašić navodi kako pri sagorijevanju drveta ima vrlo malo dima, skoro nikako:

“Ovo što sam ja vidio na jednom ili dva snimka – to je vrlo zabrinjavajuće. Vi ne znate čime vas truje neko, kakve će posljedice biti po zdravlje, po život ovih ljudi, po djecu – to neko mora vrlo ozbiljno shvatiti”.

Mještani Podžupče su se u više navrata žalili nadležnoj Kantonalnoj inspekciji zaštite okoline koja je na njihov poziv dolazila dva puta, te su dobili odgovor da je nakon izvšenog mjerenja zagađujućih materija u zraku utvrđeno da dobijene vrijednosti ne prelaze propisane granične vrijednosti emisija.

„Imajuću u vidu da činjenicu da u toku inspekcijske kontrole nije utvrđeno da se kao energent koristi spužva i tekstil, nego drvni otpad, a da ste se dana 25.05.2022. godine putem telefona ponovo obraćali postupajućem inspektoru sa istim zahtjevom, upućujemo vas da naredni put pozovete policijske organe, kako bi odmah na licu mjesta pravilno utvrdili nezakonite radnje i kako bi obezbijedili neophodne dokaze koji potvrđuju navode iz Vaše pritužbe“, stoji u dopisu.

S obzirom na to da je u navedenoj firmi kolektivni godišnji odmor, trenutno je proizvodnja zaustavljena. Međutim, nisu uspjeli zaustaviti i uplašiti mještane jedinstvene u svojoj borbi za pravdu, čist okoliš i zdravlje. Njih 114 potpisalo je peticiju da hitno bude zaustavljeno zagađenje, ali i gradnja nove proizvodne hala za koju, tvrde, investitor nema potrebnu građevinsku dozvolu.

“Ovo je država za bogaćenje tih povlašćenih i trovanja ostalih. Od našeg ovog prelijepog mjesta gdje imamo zelenilo, mir tišinu, bunar, vodu – oni žele da nas unište. Povod ovoga je jasan svima, pa se dešava svugdje u državi, najvažnije je ispod žita proturiti nešto, početi graditi objekat naći lokalne i podobne ljude”, kaže Fazil Tica, mještanin naselja Šaša.

A potom već viđeno, slijedi legalizacija bespravno izgrađenih objekata, kažu mještani. Njihove tvrdnje provjerili smo u Općini Breza.

“Nikakve ni usmene ni pismene dozvole niti saglasnosti. Predmet vodi građevinska inspektorica, ja sada zaista ne znam o kojim gabaritima se radi, neka druga rješenja daje višu nivo vlasti, odnosno kanton i tako dalje”, ističe načelnik Općine Breza Vedad Jusić (SDA)

Na upit imaju li potrebne dozvole i spaljuju li materije opasne po okoliš – iz firme Wood Team nisu dali odgovor. No, odgovore na ova pitanja će dobiti mještani Podžupča na zajedničkom sastanku kojem posreduje općinski načelnik.

Vezani članci

U saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Ilijaša poginula jedna osoba

Visokoin.com

Smailbegović dobio konkurenciju kod preuzimanja Livnica Visoko

Visokoin.com

U Ilijašu uhapšen nasilnik, zadržan u službenim prostorijama

Visokoin.com

U Ilijašu će se danas uništiti 1.400 komada oružja

Visokoin.com

Wood Team iz Ilijaša želi preuzeti Livnicu Visoko, nude 2,50 KM po dionici

Visokoin.com

Teška nesreća u lijašu: Pješaku se ljekari bore za život, vozač uhapšen

Visokoin.com