Šta se sprema za 12. mart: Da li će većina konačno pokazati snagu?

Imamo stabilnu i prohodnu većinu, poručuje Bošković, dok Mašić kaže da su licemjerni pozivi opozicije koja je više od pola godine blokirala radna tijela

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZBiH) rekao je za Oslobođenje da u Federaciji BiH postoji stabilna i prohodna većina iako je prekjučer prekinuta sjednica Predstavničkog doma na kojoj nije prošao zaključak stranaka parlamentarne većine da sjednicom predsjedava Bošković po ovlaštenju predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka). Nakon toga otkazana je i sjednica Komisije za izbor i imenovanje.

RADNA TIJELA
– Dokaz da imamo stabilnu i prohodnu većinu će biti na nastavku 10. redovite sjednice, a Povjerenstvo za izbor i imenovanje će biti prije nastavka sjednice. Na dnevnom redu se nalaze važni zakoni koje valja usvojiti, ističe Bošković.

Kako Oslobođenje saznaje, sjednica Doma mogla bi biti nastavljena 12. marta. Podsjećamo, poslanici iz opozicije traže da se izabere novi predsjedavajući, budući da je Marinković-Lepić podnijela ostavku 25. septembra prošle godine.

Damir Mašić, poslanik SDP-a i zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanje, kaže za naš list da su to licemjerni pozivi jer ti isti, kako kaže, koji pozivaju da se zamijeni Marinković-Lepić, u proteklih više od pola godine blokirali su sva radna tijela.

– Radna tijela smo odblokirali krajem januara, početkom februara, tako da se ranije formalno-pravno nije moglo zamijeniti. To su blokirale kolege iz opozicije. Zbog njih se i mijenjao Poslovnik, da se ubuduće ni bi mogle takve stvari dešavati. Sjednica koja je prekinuta u ponedjeljak bila je potpuno benigna u kontekstu dnevnog reda.

Na njoj je bilo osam novih zakona i ti isti iz opozicije koji mjesecima govore kako nema zakona, kad dođu zakoni, oni se igraju političkih igrica, jer su svjesni da kolegi Halilu Bajramoviću još nije završen proces oduzimanja mandata i dodjele novog umjesto njega. Svjesni su da je jedan kolega iz HDZ-a podnio ostavku, dok dvoje zastupnika iz većine iz opravdanih razloga nije bilo prisutno. Zbog četvero zastupnika koji su falili, bilo je 47 glasova za predloženi zaključak. Ja sam u proteklom mandatu bio šef opozicionog kluba i nikad nismo radili ove stvari koje oni rade. Nismo blokirali rad Parlamenta, radnih tijela, a politički smo jasno iskazivali svoj stav, naglasio je Mašić.

Dragan Mioković, poslanik Naše stranke i član Komisije za izbor i imenovanje, kaže za Oslobođenje da NS vidi situaciju na način da se odmah krene u rješavanje svih postavljenja za koja inicijativu treba pokrenuti Komisija za izbor i imenovanje.

POLITIČKE ODLUKE
– Njih je ukupno 19 i između njih je i ova. Naša stranka smatra da nema nijednog razloga da se s tim ne počne. Ne samo sa ovom smjenom u rukovodstvu Predstavničkog doma, jer je to tehnička stvar, nego sa političkim odlukama koje se tiču imenovanja u UO FTV-a, procedure za izbor Nezavisnog odbora, glavnog revizora…, ističe Mioković.

Rasim Smajlović, poslanik NiP-a i član Komisije za izbor i imenovanje, kaže nam da je parlamentarna većina stabilna, da se čeka ulazak u Parlament novih zastupnika, te da je sjednica Komisije za izbor i imenovanje otkazana, jer nisu došli svi članovi i nije bilo uslova da se ona održi.