STANARI SA OTOKE TRAŽE HITNO IZMJEŠTANJE PIJACE KVADRANT!

U nedjelju je u požaru nestala gotova čitava sarajevska pijaca Kvadrant, a danima se špekulira šta je uzrok požara.

Dok traje istraga, oglasili su se i stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića koji traže hitno izmještanje pijace.

Prenosimo njihovo obraćanje.

“Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića su pretrpjeli ogromnu štetu u nedavnom požaru koji je krenuo sa navedene pijace, a koji je rezultat nemarnog odnosa preduzeća KJKP “Tržnice-Pijace” i samih vlasnika boksova koji su radili u krajnje neadekvatnim uslovima i bez adekvatnih mjera sigurnosti. Stanari navedenih zgrada se pored velike materijalne štete na njihovim jedinicama, suočavaju i sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te njihovim udisanjem dolazi do određenih iritacija dišnog sistema, ističu stanari.

Također, naveli su i problem sa osiguravajućim kućama koje nakon nemilog događaja “ne žele da sarađuju sa stanarima navedenih zgrada ili to rade po znatno većim cijenama upravo zbog prevelikog rizika koji navedena pijaca Kvadrant predstavlja po sigurnost samih zgrada i stanara”.

“Izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah, nesigurnost i stvaraju nemir među stanarima navedenih zgrada i sve dalje aktivnosti oko takvog postupanja će uzrokovati revolt stanara što će zasigurno rezultirati mirnim protestima ispred vaših ustanova i navedene pijace. Zahtijevamo da se u što skorije vrijeme izmjesti navedena pijaca Kvadrant sa sadašnje lokacije, da se zakupcima obezbijede svi neophodni uslovi za dostojanstven i normalan rad zbog osiguranja njihovih i naših prava, a sve u cilju izbjegavanja ponovnih nemilih događaja kojima smo svjedočili u prethodnim danima, dodali su.

Za kraj su istakli da peticija nije upućena kao bilo kakav oblik stigmatiziranja zakupaca ili njihovih prava na privređivanje, nego je upućena kao temeljno pravo stanara na život, vlastitu sigurnost, sigurnost domova, prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu našeg okoliša.

Peticija je upućena premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, gradonačelnici Benjamini Karić, načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću, direktoru KJKP “Tržnice-pijace” Sarajevo Jasminu Teroviću.