Stanje sa tužbenima zahtjevima alarmantno

Stanje sa narastujućim izvršnim sudskim presudama kojima se potražuju prava po kolektivnom ugovoru dostiglo je alarmantne razmjere, izjavio je Fikret Plevljak, premijer Zeničko dobojskog kantona.

– Da je Kanton preduzeće mogao bi u stečaj, što bi značilo ostanak bez posla više hiljada ljudi, upozorio je Plevljak.

Prema njegovim riječima, još uvijek se razmatraju brojne opcije kako prevladati situaciju sa tužbenim zahtjevima, pri čemu je jedino izvjesno da se neće dirati prava iz socijalne i boračke oblasti a sve drugo je upitno, uključujući i dostignuti nivo plaća budžetskih korisnika.

– Najozbiljnije razmišljam pokrenuti pitanje odgovornosti pojedinaca i institucija koji su svojim neodgovornim ponašanjem prilikom donošenja rješenja iz kolektivnih ugovora doveli do pozicije da Kanton jedva funkcioniše, pojasnio je premijer ZDK.

Plevljak je potvrdio, da će ZDK ispoštovati presudu Ustavnog suda FBiH prema kojoj se u budžetu moraju planirati sredstva od 14 miliona u tekućoj godini za isplatu po izvršnim sudskim presudama.

– I za veće budžete ovo su ogromna sredstva, ali ćemo ih pokušati osigurati a da ne oštetimo najugroženije kategorije građana koji su oslonjeni na kantonalni budžet, dodao je Plevljak.

(VisokoIN/RTVZE)

Vezani članci

U Visokom pronađena droga, jedna osoba uhapšena

VISOKOIN.COM

Otvorena kolektivna izložba amaterskih likovnih stvaralaca Visokog

VISOKOIN.COM

Milica Todorović: Obožavam grad Visoko jer ima nevjerojatnu energiju

VISOKOIN.COM

Firme i odgovorna lica zaduženi za zimsko održavanje puteva

VISOKOIN.COM

Najmlađi gradski vijećnik / Tarik Halilović napustio Platformu za progres i pristupio SDP-u BiH

VISOKOIN.COM

Amra Babić: Sretan Dan državnosti!

VISOKOIN.COM