State Department upozorio državljane SAD širom svijeta na moguće terorističke napade

State department i dalje pomno prati situaciju i poziva sve američke građane koji putuju ili borave u inostranstvu da budu informisani o svom okruženju i da preduzmu odgovarajuće mjere bezbjednosti

Američki Stejt department izdao je pojačan oprez za građane SAD koji putuju u inostranstvo, navodeći mogućnost terorističkih napada, demonstracija i nasilnih akcija usmjerenih na građane i interese SAD-a. Savjetovanje posebno naglašava povećani rizik od nasilja inspirisanog stranim terorističkim organizacijama nad LGBTQI+ pojedincima i događajima.

U saopćenju objavljenom danas, Ministarstvo je naglasilo neophodnost da američki državljani u inostranstvu ostanu na oprezu, posebno na lokacijama popularnim među turistima i mjestima povezanim sa LGBTQI+ zajednicama, uključujući proslave Pridea.

Savjetovanje naglašava važnost svijesti o situaciji i preporučuje građanima SAD-a:

Budite oprezni: Budite oprezni u područjima koja posjećuju turisti, posebno tokom događaja i na lokacijama povezanim s LGBTQI+ aktivnostima.

Učlanite se u STEP: Registrirajte se u Smart Traveler Enrollment Program (STEP) da biste primali pravovremene informacije i upozorenja, što također olakšava lociranje u hitnim slučajevima.

Savjet dolazi kao odgovor na obavještajne izvještaje koji ukazuju na povećani rizik od nasilja inspirisanog stranim terorističkim organizacijama koje je posebno usmjereno na LGBTQI+ osobe i povezane događaje. State department i dalje pomno prati situaciju i poziva sve američke građane koji putuju ili borave u inostranstvu da budu informisani o svom okruženju i da preduzmu odgovarajuće mjere bezbjednosti.

Ovaj savjet služi kao podsjetnik na tekuće globalne sigurnosne izazove i važnost spremnosti i opreza za građane SAD-a dok putuju u inostranstvo. State department ostaje posvećen sigurnosti građana SAD-a širom svijeta i po potrebi će dostavljati ažurirane informacije.