Sud BiH: Nastavlja se suđenje teroristi Mevlidu Jašareviću

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje teroristi Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Ovaj slučaj prošle sedmice privukao je veliku pažnju nakon tvrdnji Jašarevićevog advokata Senada Dupovca da je Tužilaštvo BiH ponudilo njegovom klijentu sporazum o priznanju krivice.

To je demantovao tužilac Dubravko Čampara koji je tada najavio da se nastavak suđenja, po redovnom postupku, očekuje na narednom ročištu 13. augusta.

Jašarevićeva odbrana ubrzo je odustala od nagodbe sa Tužilaštvom. Prema riječima Dupovca, glavni ustupak Jašarevića trebalo je da bude njegovo svjedočenje protiv onog od koga je kupio oružje za napad na američku Ambasadu.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom suđenja saslušati 26 svjedoka i 13 vještaka, te da će dokazati da se radi o krivičnom djelu terorizma i organizovanja terorističke grupe po uzoru na Al kaidu.

Najavljeno je da će biti izvedeno više od stotinu materijalnih dokaza, među kojima i video-snimci terorističkog napada na Ambasadu SAD i Jašarevićeva oproštajna video-poruka.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

Početak suđenja u predmetu “Mevlid Jašarević i drugi” zakazan je za 9.00 sati. Predsjedavajući Sudskog vijeća je sudija Branko Perić.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Sjajna partija Džanana Muse u porazu Reala, za kraj regularnog dijela Eurolige

Visokoin.com

Novi maestralan nastup Jusufa Nurkića u pobjedi Portlanda

Visokoin.com

Preminuo košarkaš Stevan Jelovac

Visokoin.com

Ulaznice za mečeve “Zmajeva” na EP sutra se mogu kupiti po 50 posto nižim cijenama

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com