Suđenje Naseru Oriću počinje 26. januara 2016.

Suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Srebrenice i Bratunca, počet će pred Sudom BiH 26. januara sljedeće godine. Državni sud je na statusnoj konferenciji zakazao datum početka suđenja, nakon što je Haški tribunal odbio zahtjev Orićeve Odbrane da se postupak protiv njega obustavi.

Orićeva advokatica Lejla Čović je najavila da će od Tribunala tražiti mogućnost podnošenja žalbe na ovu odluku.

“Ako bude određenih promjena, odnosno ukoliko Tribunal u Haagu bude donio odluku u pogledu žalbe, Sud BiH će se shodno tome i očitovati. Za sada, datum početka suđenja ostaje”, kazao je sudija Šaban Maksumić.

Odbrana je početkom novembra ove godine zatražila od Tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka protiv Orića tvrdeći da mu je u Haagu već suđeno za te zločine.

Zahtjev je odbio sudija Mehanizma za međunarodne tribunale Liu Daqun, istaknuvši kako se tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Haagu.

Sudija Daqun u odluci navodi da je Orić u Haagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u Policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi Općine.

Optužnicom Državnog tužilaštva Orić se tereti da je 1992. godine, skupa sa Sabahudinom Muhićem, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubio tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, negirali su krivicu u oktobru ove godine.

Braniteljica Čović zamolila je Sud da izda nalog Tužilaštvu BiH da provjeri informacije da li je na određene svjedoke vršen pritisak prilikom uzimanja izjava.

“Glavnom tužiocu Goranu Salihoviću smo proslijedili snimak televizijskog intervjua Samira Avdića u kojem on kaže da je trebalo da svjedoči protiv Orića, i da je njegov iskaz bio unaprijed pripremljen i iznuđen od Republike Srbije… U tom intervjuu Avdić govori kako su izjave drugih svjedoka iznuđene na isti način”, kazala je braniteljica i dodala kako je pitanje da li je i O-1, “na čijem iskazu se zasniva optužnica”, na isti način dao izjavu.

Tužilac Miroslav Janjić je rekao kako zna da je svjedok Avdić saslušavan u Srbiji, a potom ga je u BiH saslušao postupajući tužilac, nakon čega je Državno tužilaštvo odustalo od ovog svjedoka.

“Koliko znam, svjedok O-1 nije saslušavan u Srbiji, već u Istočnom Sarajevu, pred ovlaštenim službenim osobama državnih organa”, rekao je Janjić.

Suđenje Oriću i Muhiću počet će 26. januara čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, prenosi BIRN.

Vezani članci

Orić će biti uhapšen ukoliko pređe na srbijansku teritoriju

Visokoin.com

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo izručenje Orića

Visokoin.com

Naser Orić: Ostalo je još da dam svoj život za Srebrenicu

Visokoin.com