Ministarstvo pravde Srbije zatražilo izručenje Orića

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švicarske izručenje Nasera Orića koji je nedavno u toj zemlji uhapšen po srpskoj potjernici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Uz zahtjev za izručenje Švicarskoj je proslijeđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Orić se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja po srpskoj potjernici.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je ranije da krivični postupak protiv ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, ne može biti ustupljen tužilaštvu u Bosni i Hercegovini jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komandantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Na pitanje novinara zašto se pokreće optužnica i istraga protiv Orića, koji je oslobođen pred Haškim tribunalom, iz Tužilaštva je rečeno da ovi zločini nisu bili obuhvaćeni haškom optužnicom, što je, kako je navedeno, otvorilo mogućnost Tužilaštvu za ratne zločine Srbije da se pozabavi slučajem Orić.

Interpolova potjernica

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH tada je obavijestilo Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe.

Ured Interpola u Lyonu nakon toga povukao je te potjernice.

Iz Interpola BiH kažu da se Naser Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nesprječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Naser Orić uhapšen je u srijedu, 10. juna u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.

Prema difuznim potjernicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu, odnosno Beču, bili su uhapšeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak.

Međutim, sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako potjernice nisu bile podržane nikakvim dokazima o njihovoj krivici, pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Potjernicu koju je raspisala Srbija za Naserom Orićem komentirao je nedavno i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović riječima “da za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet bh. sudova”:

“Zašto bi srbijanski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koji su tu veoma jasni”.

(Visokoin.com/Agencije)

Vezani članci

Brnabić ponovo negirala genocid: Odgađanje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici veliki uspjeh

Visokoin.com

Bečka policija saopćila nove detalje o potrazi za Dankom Ilić

Visokoin.com

Samo u Srbiji: Ratni zločinac iz zatvora videolinkom pričao učenicima o herojstvu

Visokoin.com

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prijeti joj prekid pregovora sa EU

Visokoin.com

Velika akcija beogradske policije: U aferi “Elitna prostitucija” navodno umiješane i rijaliti zvijezde

Visokoin.com