Suđenje za skrivanje dokaza u ubistvu Davida Dragičevića odlazi u zastaru!?

Suđenje Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, kriminalističkim tehničarima, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari.

Naime, krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršit će se tačno šest godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru.

Dva puta oslobađani krivice

Riječ je o pravosudnoj farsi na koju su ukazivali od početka postupka, poručuju iz grupe “Pravda za Davida”, javlja BHRT.

Ukoliko do 25. marta ne bude donesena pravosnažna presuda u postupku koji se vodi protiv krim tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića, postupak ide u apsolutnu zastaru. Od 2018. godine kada je pokrenut postupak Osnovni sud je krim tehničare dva puta oslobađao krivice sto je nakon žalbi Tužilaštva poništavao Okružni sud i vraćao na ponovno suđenje. Epilog je šestogodišnji proces koji bi za ova krivična djela mogao završiti zastarom.

“Kada nastupi apsolutna zastara za krivično djelo lica se ne mogu oglasiti krivim za određene krivična djela. Mada morao bi da napomenem da su ovdje i u dva prethodna postupka ova lica prvostepenom presudom oslobođena od optužbi tako da u tom smislu ne mislim da će doći do neke velike razlike u pogledu njihove odgovornosti nego samo u pogledu načina na koji će ova lica ostati neosuđena”, rekao je Aleksandar Jokić, advokat Mikice Marjanac.

Nada u Tužilaštvo BiH

Riječ je o pravosudnoj farsi na koju smo ukazivali od početka postupka, kažu u grupi Pravda za Davida. Davidov otac, Davor Dragičević, jedinu nadu odavno kažu polažu u Tužilaštvo BiH.

“Evo crpe nas šest godina i opet ponavljam samom zastarom ovog slučaja za nas i Tužilaštvo i pravosuđe RS odlazi u zastaru i ovo je apsolutna potvrda svih onih mojih riječi i grupe Pravda za Davida. Vrlo brzo nam je bilo jasno na kojim mlin se odvode i su oni samo tu da bi kupili vrijeme i da odužili taj sudski proces”, riječi su Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida.

“Mi nikakvu važnost tome ne pridajemo. Mi smo negdje i očekivali takve opstrukcije i sve što se dešavalo smo i očekivali i jedino sto mi očekujemo i čemu se nadamo da će Tuzilastvo BiH preuzeti predmet u pravom smislu i na kraju procesuirati i tog Dalibora Vreću i sve sto je on radio past će u vodu pa tako i ovaj proces protiv krim tehničara”, dodaje Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, smatra nedopustivim da pravosuđe u šest godina nije bilo u mogućnosti dokazati krivicu za nestanak dokaza, ali i obuhvatiti sva lica odgovorna za nestanak Davidovog donjeg veša.

Evidentno je riječ o ubistvu

“I po mom mišljenju nikada nije trebalo ni doći do podizanja ovakvih parcijalnih optužnica jer kada je evidentno da se radi o ubistvu, a ovdje je evidento u pitanju ubistvo. Nedopustivo je da se bavimo fragmentiranim istragama a to je očigledno nekome bio cilj da na taj način kupi vrijeme”, kaže advokat Ifet Feraget.

Hoće li i kakve posljedice ovaj slučaj imati na istragu koju za ubistvo Dаvida Dragičevića vodi Tužilaštvo BiH, nije poznato. Najbitnije je, poručuje, doći do cilja, a to je da se konačno utvrdi ko je ubio Davida.

Vezani članci

Davor Dragičević: Konačno se javio jedan od ključnih svjedoka

Visokoin.com

Zastrašivanja pred protest ‘Pravda za Davida’

Visokoin.com

Rađenima prijećeno zatvorom ako ne priznaju ljubavnu vezu s Davidom Dragičevićem!?

Visokoin.com