Sušić: Spremni ćemo dočekati start bitke za Mundijal

a utakmicu sa Brazilom pozvat ću 19 igrača, a među njima će biti i Mensur Mujdža, istakao je za SCsport.ba Safet Sušić, selektor naše fudbalske reprezentacije, naglasivši:

“Mislio sam pozvati i Miroslava Stevanovića i Edina Višću iz mlade reprezentacije, ali to kako sada stvari stoje, gotovo sigurno neću uraditi. Bolje im je da 29. februara igraju cijelu prijateljsku utakmicu za mladu selekciju protiv vršnjaka iz Srbije, nego da ih vodimo u Švicarsku, pa da protiv Brazila na terenu provedu 10-ako minuta ili možda ni toliko. Vrijeme radi za njih i još neke naše mlade igrače. Što se tiče Mujdže on je bio dugo povrijeđen i nije igrao do kako je slomio nogu u Parizu za vrijeme našeg meča sa Francuzima. Ako izrazi želju i bude spreman dobit će dio minutaže protiv Brazila”.

Sušić je istakao i kako neće puno eksperimentirati u utakmici sa popularno zvanim “kariokama”. “Neću napraviti ni šest izmjena koliko FIFA pravila dozvoljavaju na prijateljskim utakmicama. Napravit ću tri ili četiri promjene u sastavu tokom meča, shodno odnosu snaga i rezultatu na travnjaku. To dovoljno govori da sam ostao pri stavu da ćemo 28. februara u Sent Galenu igrati na rezultat”, rekao je Sušić, dodavši:

“Ne treba očekivati da ćemo pobijediti Brazil ili igrati neriješeno. Svakako, oni su kvalitetniji, ali to ne znači da nećemo dati sve od sebe da ih iznenadimo. Ako ćete iskreno meni je najvažnije da im pružimo dobar otpor, te da se uz dobru ne obrukamo. Tipa, da ne doživimo katastrofu 0:3 ili 0:4”.

Sušić je rekao kako će se na njegovom spisku naći igrači koji su do sada činili okosnicu tima, te da neće biti iznenađenja. Od onih koji mogu igrati za mladu selekciju zvat će Adnana Zahirović za kojeg tvrdi da se ustalio u A ekipi. Ipak, selektor je potvrdio da će definitivan spisak skrojiti i saopštiti 17. februara.

“Nemojte molim vas da sada licitiramo previše sa imenima sa spiska igrača. Objavit ću ga 17. februara”, kazao je Sušić.

Kako smo ranije pisali okupljanje naših igrača počet će od 26. februara u St. Galenu, a do utakmice bh. tim imat će jedan trening, dan uoči susreta zakazanog za 28. od 20 sati na AFG Areni.

Od danas su poznati i svi protivnici fudbalske reprezentacije BiH do starta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Brazil 2014”, odnosno septembarske utakmice za bodove protiv Lihtenštajna. Osim sa Brazilom u St. Galenu (28. februara) naši će igrati sa Irskom u Dablinu (25. maja), Meksikom u Čikagu (31. maja), te Velsom u Kardifu (15. avgusta).

“Imamo adekvatne protivnike i utakmice kroz koje možemo imati jasnu sliku o timu do početka kvalifikacija. Spremni ćemo dočekati start bitke za Mundijal. Naš cilj je i tu jasan. Želimo se plasirati na šampionat u Brazil i ništa nas drugo neće zadovoljiti u predstojećim kvalifikacijama”, decidan je Sušić.

(VisokoIN)