Sve gluposti Sebijinog potrčka

Prije nekoliko dana zastupnik u Skupštini KS i najnoviji potrčko Sebije Izetbegović – Haris Zahiragić objavio je Facebook post pod naslovom ‘Sve laži u slučaju Respiratori’.

Zanimljivo je da je Zahiragić to objavio 29. januara, a njegova šefica Izetbegović to je podijelila tek prije tri dana kada se sve glasnije počelo govoriti o istrazi u slučaju kolokvijalno nazvanim ‘Respiratori 2’.

Zahiragić je naveo 30 tačaka kojima želi negirati ono što su dva sudska vijeća utvrdila. I tu je naveo niz gluposti.

Iz tog razloga, pozabavit ćemo se samo dijelom izmišljotina koje je Zahiragić naveo.

Prva tačka je da Fadil Novalić nije provodio nabavku respiratora. Sud je utvrdio da Novalić nije smio privatno komunicirati s Fikretom Hodžićem i da nije smio prihvatiti poruku izvjesnog Asima koji mu je preporučio Hodžića. Ako Zahiragić nije znao, to se zove kriminal – pogodovanje, trgovina utjecajem ili namještanje posla.

Dalje, Jelka Miličević nije potpisala odluku za nabavku respiratora. Već je potpisala odluku o transferu novca za medicinsku opremu.

Zahiragić kaže da nije bilo zlouptrebe položaja. Čim je Novalić djelovao po poruci izvjesnog Asima – zloupotrijebio je položaj i povjerenje građana. Novalić treba djelovati kroz sistem, a ne kroz SDA-ov parasistem kreiran od polusvijeta.

Spominje i tužioce koje je Ambasada SAD proglasila herojima mjeseca. Ja, i?

Zahiragić kaže da niko na svijetu nije odgovarao za nabavku opreme u koroni i poredi nas sa Vučićem i Dodikom. Zahiragić treba znati da BiH ili FBiH ne treba biti društvo jednog lica, diktatorska zabit po uzoru na Vučića i Dodika.

Tvrdi da je Ranko Debevec, suspendirani predsjednik Suda BiH uhapšen pod sumnjivim okolnostima. Debevec je uhapšen zbog sumnje u nelegalno prisluškivanje. I kakve veze ima Debevec s presudom u aferi Respiratori? Želi li Zahiragić reći da bi presuda bila drugačija da nisu uhapšeni Debevec i Osmica?

Kaže da je FTV objavila lažnu izjavu Novalića. Nije, nego je SDA izvršila pritisak preko Džemala Šabića da se izjava ukloni. Novinar koji je uzimao izjavu ima je snimljenu. Za Novalića i SDA je bolje da je ne objavljuju.

Navodi konstataciju da je Sud ‘ekspresno, odmah u subotu ujutro – za vikend – poslao presudu na adrese osuđenih preporučenom poštom. To je istina, nije laž. I šta je sporno?

Zahiragić tvrdi da se sve to desilo jer je Trojka došla pred zid zbog ‘izdaje’ u Laktašima. U Laktašima nije ništa potpisano niti dogovoreno.

Tvrdi da je Tužilaštvo BiH u aferi Respiratori imalo “medija plan”. To je izmišljotina. Svi mediji osim onih koji su pod palicom SDA su pisali o ovome. Bukvalno svi. Toliko moćni i utjecajni nisu ni tužioci.

Zahiragić kaže da su se sve važne informacije saznavale iz medija. Pa naravno, mediji imaju pravo pristupa informacijama. Da je i on pitao Sud ili Tužilaštvo, vjerovatno bi dobio odgovor. Zahiragić ne spominje da su upravo mediji bliski SDA prvi objavili najavu osuđujuće presude.

Zahiragić kaže da plan bio da se fokus javnosti stavi ‘lažno pismo anesteziologa’ pa je prozvao Raport i urednika Kenana Kešmera koji su to prvi objavili. Zahiragić očito ne smije reći da je postojanje tog pisma potvrdila njegova šefica Sebija Izetbegović na velikoj press-konferenciji ispred KCUS-a. Isto je potvrdila i tadašnjem ministru zdravstva KS Harisu Vraniću. Ako laže Sebija, laže i Raport.

Već u nastavku kaže da su sami anesteziolozi javno rekli da pismo postoji i da je bilo za interne potrebe!?

Među nizom gluposti, rekao je tačnu stvar: Nabavljena je fuš roba, neupotrebljive skalamerije.

Navodi da su nam iste respiratore donirali iz UAE. Jesu, ali nikad nisu korišteni jer su NEUPOTREBLJIVI. Samo je njegova šefica kačila ljude na njih.

Kaže Zahiragić da nismo imali izbora jer niko nije htio nabavljati respiratore, pa je morala Srebrena malina. Nije tačno. Bilo je na desetine ponuda, pa čak i reko UNDP-a. Ali je Asim imao bolji prijedlog.

Kaže da je neka firma Ramiza Turulje nabavljala respiratore. Nije tačno – ponudili su vakcine i ni to nisu nabavili.

Rekao je da Fikret Hodžić nije imao službeni položaj pa ga nije mogao ni zloupotrijebiti. Njegova advokatica Mirna Avdibegović je sama rekla da to nije tačno i da prema zakonu postoji i ta vrsta zloupotrebe položaja. Ali, to Zahiragić ne može znati jer nikad ništa nije radio u privatnom sektoru. On je budžetski uhljeb.