Sve više falsifikovanih auto-dijelova, prevara opasna po život

Kada Lita Silje Jeniš priča o svom poslu, ona zvuči kao policijska detektivka. Priča o racijama, skrivenim pogonima za proizvodnju, o organizovanom kriminalu.

Priča o mreži krivotvoritelja, o ljudima koji sve to organiziraju, o zapljenama.

Jeniš međutim ne radi u policiji. Ona je pravnica i radi za Mercedes-Benz.

Ona se bavi zaštitom robne marke i pokušava da otkrije falsifikovane Mercedesove dijelove, te da ih ukloni s tržišta.

“Krivotvoreni proizvodi predstavljaju znatan rizik za mušterije”, kaže Jeniš.

Recimo dijelovi za kočnice s manje vrednim komponentama što u praksi znači duži put kočenja. Ili diskovi za kočnice koji sadrže otrovne tvari poput olova ili arsena. Vjetrobrani od običnog prozorskog stakla. Filteri za vazduh koji nisu napravljeni od materijala otpornog na vatru. Popis je dug.

Sve više krivotvorina
Sudeći po podacima proizvođača automobila, falsifikovani dijelovi se često otkrivaju i povlače iz prodaje. Volkswagen je objavio da je samo za tu marku vozila prošle godine zaplijenjeno falš dijelova u vrijednosti od četrnaest miliona evra. To je skoro dva puta više nego godinu dana ranije (osam miliona).

Kod Mercedesa su tokom 2021. u sklopu 650 racija od strane njemačkih vlasti otkrili više od 1,86 miliona krivotvorenih dijelova. To je šest odsto više nego u 2020.

“Nema čega nema”, kaže pravnica Jeniš. U ponudi su Mercedesove zvijezde, aluminijumske felge, erbeg, brisači, pa sve do dijelova za kočnice i svijećica za motor.

Inženjer Tomas Šuster iz organizacije KÜS, zadužen za tehnički pregled vozila, kaže da je ovaj trend u porastu. Neki dijelovi su, kaže, toliko nekvalitetni da mogu ugroziti sigurnost saobraćaja.

Ali, ima i dijelova koji su dovoljno dobri, takoreći vjerne kopije originala – to pak nanosi ogromnu ekonomsku štetu proizvođačima.

Opasnost za učesnike u saobraćaju
Krivotvoreni dijelovi se često brzo otkriju na tehničkom pregledu vozila, barem oni koji se vide na prvi pogled. Originalni dijelovi ili delovi koji su “kopirani” s izričitom dozvolom proizvođača na sebi imaju kontrolni broj. Ali šta je s dijelovima koji nisu vidljivi osim ako se automobil ne rasklopi?

“Filteri za vazduh, svjećice ili diskovi za kočnice su ugrađeni tako da ne možemo vidjeti da li su falsifikati”, napominje Šuster. Nasuprot tome, lako se vide krivotvorine felgi ili svjetala. Ovo potonje je opasno u saobraćaju jer loši farovi mog zaslijepiti vozače iz suprotnog smjera.

Često i sami vozači mogu da posumnjaju da im se podvaljuje lažnjak.

“Potrošači bi trebalo da budu svijesni da u slučaju velike razlike u cijeni u odnosu na originalne dijelove tu nešto jednostavno ne štima”, kaže Šuster.

Automobilska branša ulaže velike napore u borbi protiv krivotvorenih dijelova. Koncern VW je pojačao saradnju s vlastima u Njemačkoj i inostranstvu.

Mercedes, kako nam kaže pravnica Jeniš, prikuplja informacije, sarađuje s carinom, prekopava onlajn-prodavnice i pomaže istražnim organima prilikom racija.

Iz Porschea ne navode konkretne podatke o krivotvorinama, ali su nam rekli da pažljivo motre šta se događa na velikim platformama poput Ibeja, Amazona ili Alibabe.

(DW)