Svjetski dan potrošača u Bosni i Hercegovini dočekan sa rekordnim poskupljenjima

Izvor: BHRT/Omer Zec (H.S)

Svjetski je dan potrošača. Dočekali smo ga godinom rekordnih poskupljenja. Povećane su cijene osnovnih životnih namirnica, ali i svih drugih proizvoda i usluga, često bez uporišta. No plate su, uglavnom, ostale iste. Povećavale su se penzije protekle godine, i to za nekoliko procenata, u nekoliko navrata. Entitetske vlasti tvrde da su određene mjere poput zaključavanja cijena, dale rezultat, no ekonomisti to poriču.

Nakon što su u 2023. godini cijene proizvoda i usluga drastično skočile, prihodi potrošača i dan danas su isti. Život je postao skup, osnovno je na dobrom putu da postane luksuzno, a nekadašnje luksuzno, danas je nedostižno mnogima… Ukoliko uporedimo standard života i minimalnu plaću na nivou entiteta, kao rezultat ćemo dobiti paradoks življenja, poručuju ekonomisti. To su prepoznali i potrošači, koji su u protekloj godini podnijeli rekordan broj prijava raznoraznih nepravilnosti, čak 1.400.

Federalna vlast u nekoliko navrata pokušala je ograničiti cijene osnovnih životnih namirnica u marketima, putem mjere “Zaključavamo cijene”. Oko 1.500 prodajnih objekata uzelo je učešće, a mjera je, kako kažu nadležni, očito dala rezultat, pa je stoga i produžena.

U Republici Srpskoj, provedena je slična akcija kao u Federaciji, no u fokusu je bilo ograničavanje marži. Ekonomisti pozdravljaju tu mjeru.

Podsjetimo i da je na državnom Parlamentu usvojena inicijativa – smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice, koja je prema riječima ekonomista efektna, no do danas nije provedena.

Opširnije u prilogu.