Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore biće potpisan 3. avgusta

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve biće potpisan 3. avgusta u Vili Gorica u Crnoj Gori, saznaje portal Banjaluka.net.

Dobro obavješteni izvori iz Vlade Crne Gore tvrde da će ugovor potpisati premijer Dritan Abazović, a u ime Srpske pravoslavne crkve Patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

– Sadržaj je već usaglašen, a sada smo dogovorili i termin potpisivanja ugovora. Biće to 3. avgusta u Vili Gorica, a time će biti konačno regulisani odnosi SPC i države Crne Gore – rekao je izvor iz Vlade Crne Gore.

Time će biti okončano višegodišnje pitanje uređenja odnosa između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Posljednjih godina ovo pitanje u velikoj mjeri je prebačeno na politički teren, zbog čega je izazivao veliku pažnju javnosti u Crnoj Gori.

Potpisivanje Temeljnog ugovora bilo je i jedno od kamena spoticanja za Vladu Zdravka Krivokapića, a taj dokument pokrenuo je dodatna prepucavanja na relaciji Podgorica – Beograd.

Izborom Vlade Dritana Abazovića, koju podržavaju i Đukanovićev DPS i njihovi višegodišnji partneri, počelo se ubrzano raditi na usaglašavanju svih tačaka Ugovora.

Tako je Abazovićeva Vlada nedavno dala saglasnost da se Temeljni ugovor potpiše, ali to je podiglo nove tenzije. Iako je Đukanović najavio da bi mogla pasti Vlada ako se ugovor potpiše, čini se da više nema prepreka i da će ovo pitanje konačno biti dovedeno do kraja javlja Banjaluka.net.