Teror povampirene manjine nad većinom u Federalnom parlamentu

Dvije godine su prošle od kada je formirana nova vlast. Dvije godine od kako su populistička i konfliktna Demokratska fronta, njihov neupitni šef i ideološki guru Bakir Izetbegović kao i njegova stranka SDA, opravdano dobili crveni karton od građana ove zemlje i izbačeni iz vlasti!

Jučerašnja maratonska sjednica Parlamenta FBiH na kojoj je u konačnici izabran kao sudija Ustavnog suda BiH Marin Vukoja predstavlja početak realizacije političkih dogovora nove vlasti i međunarodne zajednice i konačno otvara prostor za deblokadu drugih važnih pitanja poput FTV-a i deblokade samog Ustavnog suda BiH!

Vukoja je izabran može se reći na način kao i svaki drugi sudija Ustavnog suda prije njega. I to nije ništa novo, što je konstatovala i jučer poznata urednica i novinarka Vildana Selimbegović.

Zato je smješna galama koju su ovih dana ispoljavali povampireni populisti iz opozicije, radikali iz NVO sektora, te pojedini politički oportunisti i karijeristi iz redova Trojke, a koji već sada prave lične kalkulacije za funckije na kojima bi se rado vidjeli nakon izbora 2026. godine!

Jasno je da je destruktivnoj opoziciji ali i pojedinim karijeristima iz Trojke glavni cilj BLOKADA, kako bi oni na toj priči mogli jahati do sljedećih izbora! Dakle, njima nije u interesu da država ide naprijed, već se trude svim silama da država ostane u mjestu ili čak ide nazad, sa lešinarskim ciljem političkog profita.

 

Dodik koji godinama nije priznavao Sud BiH ni OHR, sada je svake sedmice redovni gost pred tim Sudom BiH i ne usuđuje se ne pojaviti. Po prvi put u postratnom periodu hapse se i procesuiraju krupni politički igrači!

Spinovi o izdajnicima i crtanje meta na čelo ljudima, ne mogu ipak promijeniti činjenice da je BiH dobila kandidatski status za EU, da je usvojena Rezolucija o sjećanju Genocid u Srebrenici u UN, da je stabilizacija bošnjačko-hrvatskih odnosa u Federaciji, koji su deset godina bili narušeni konfliktom politikom SDfA, dovelo do ubrzanih reformi.

Sa čela OSA-e i čela Suda BiH sklonjeni su inkriminirani kadrovi koji su jedan cijeli pravosudno- sigurnosni aparat godinama bili podredili za zaštitu privatnih porodično stranačkih i minderskih interesa. Dodik koji godinama nije priznavao Sud BiH ni OHR, sada je svake sedmice redovni gost pred tim Sudom BiH i ne usuđuje se ne pojaviti. Po prvi put u postratnom periodu hapse se i procesuiraju krupni politički igrači!

Zato je zaista je nevjerovatno da na pitanju Vukoje jedna apsolutna manjina u Parlamentu FBiH terorizira ovo društvo i demokratski izabranu većinu!

Zašto? Jer je Vukoja kao blizak HDZ-u? Jer, kao u institucijama ne smiju biti osobe bliske ovoj ili onoj stranci?

Pa o čemu pričaju ovi licemjeri i lažni pravednici?

Nije im smetalo kada su u saziv CIK-a izabrali savjetnika Željka Komšića?

Nije im smetalo što su, dok su bili vlast izabrali HDZ-ovog bivšeg ministra pravde u FBiH Ivu Tadića u taj isti Ustavni sud?

Nije im smetalo što sada u Ustavnom sudu sjede Mirsad Ćeman i Seada Palavarić, dva bivša potpredsjednika SDA koji su tada čak iz parlamentarnih klupa kao zastupnici SDA otišli u Ustavni sud?!?

Nije im smetalo što su suprugu potpredsjednika SDA i bivšeg predsjednika Sabora islamske zajednice Safeta Softića, Ajšu Softić izabrali u sastav Ustavnog suda Federacije pred kraj njihovog mandata prije par godina?!?

Nije im ni smetalo što se predsjednika Kantonalnog odbora SDA Kahrimana postavili na čelo BH Telecoma?

Nije im smetalo ni kada su čelničkog vojvodu, SDS-ovog Nikolu Poplašena, glasovima SDA i DF-a postavili na mjesto člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH?!?

Ništa im to nije smetalo? Naravno da nije, jer su tada bili vlast i kutljačama kusali iz velikog Bakirovog kazana.

A kazana sada više nema, pa su odjednom preko noći kolektivno postali demokratski osviješteni pravednici, patriote i borci za opće društvene interese. Tragikomično.