Tešanjski Madi kupio dobojski Agromix

Tešanjska kompanija Madi prije nekoliko dana kupila je većinski udjel u dobojskoj kompaniji Agromix.

S obzirom na probleme uvoza i izvoza stočne hrane u 2020. godini zbog pandemije, ali i poskupljenja žitarica, tešanjska kompanija Madi odlučila je akvizicijom Agromix-a dati doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Ugovor o kupovini većinskog udjela Agromixa u Doboju su potpisali direktor Agromixa Slaviša Bukejlović i izvršni direktor Madija Edin Jabandžić, javio je Klix.

U posljednjih 25 godina kompanija Agromix se bavi proizvodnjom i prodajom stočne hrane, transportom te proizvodnjom konzumnih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina bili su prisutni određeni problemi u poslovanju, koji su dodatno bili izraženi nakon izbijanja pandemije i doveli do velikog pitanja da li kompanija može nastaviti dalje.

“Naši neki prvobitni razgovori na ovu temu su pokrenuti još početkom 2020. godine, nakon izbijanja pandemije se dodatno intenzivirali, a evo danas je cijeli taj proces dobio i svoj konačni epilog. Naš plan je da u prvoj fazi nakon preuzimanja izvršimo određenu stabilizaciju poslovanja, nakon čega slijede velika ulaganja u infrastrukturne projekte u cilju povećanja kapaciteta u svim proizvodnim segmentima”, izjavio je Jabandžić te dodao:

“Smatramo da smo napravili pravi potez i da ćemo na ovaj način prije svega sačuvati postojeća radna mjesta, a u skorijoj budućnosti, shodno stepenu ulaganja, taj broj će se sigurno i značajno povećati.”

Naglasio je da su ovim potezom istovremeno rješili dvije jako značajne stvari. S jedne strane smatra da će sačuvati i stabilizirati firmu koja ima veliki potencijal, a s druge strane da je Madi svom proizvodnom procesu dodao jedan jako važan segment, a to je proizvodnja stočne hrane.

“Naime, svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, te ne postoje kapaciteti za čuvanje istih. Koliko smo ovisni o uvozu kada je u pitanju stočna hrana i koliko to može ugroziti poslovanje jedne kompanije, najbolje se pokazalo tokom izbijanja pandemije. S toga, plan je da se poseban akacenat stavi na ratarstvo, kako vlastito tako i na kooperantsko i da se na taj način obrađuju zapuštene površine na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine”, dodao je Jabandžić.

Predstavnici obje firme smatraju da će ova akvizicija dati značajan doprinos u razvoju poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.