Trava iz kućnih laboratorija rekreativce pretvara u ovisnike

Špricanje indijske konoplje raznim hemijskim preparatima pretvara rekreativce u ozbiljne ovisnike koji razvijaju razne oblike psihoze, a mogući su čak i smrtni ishodi pri konzumaciji samo jednog jointa.

U razgovoru s bivšim konzumentom onoga što se i danas kolokvijalno naziva lakom drogom, Hrvatska novinska agencija (Hina) je doznala da pušenje smotuljka trave danas nije isto kao prije nekoliko godina.

Ista količina marihuane ili hašiša u smotuljku cigarete sada je znatno opasnija za zdravlje nego prije.

Uzgajivači konoplje, preprodavači i dileri dovinuli su se kako osnažiti utjecaj marihuane i sličnih “podizača raspoloženja”. Čine to, tako da sušenu konoplju ili smolu tretiraju raznim hemijskim spojevima koji imaju snažan utjecaj na receptore u mozgu.

“Niz godina sam bio takozvani rekreativni konzument marihuane, a onda sam počeo shvaćati da je njen utjecaj na psihičko stanje odjednom postao znatno snažniji i neželjeniji. Razvio sam ozbiljan anksiozan poremećaj, zapadao u depresivna stanja, a kad je problem dogorio do noktiju, odnosno kad su me tokom konzumacije obuzimala agresivna stanja, shvatio sam da moram potražiti doktorsku pomoć”, posvjedočio je Hini bivši ovisnik.

Kaže da je s vremenom počeo shvaćati da mu vikend-izleti u “carstvo dobrog raspoloženja”, za koje je ulaznica bila joint, više nisu bili dovoljni. Počeo je razvijati snažnu ovisnost koju bi umirio svaku večer kad bi sjeo pred televizijski ekran.