Trener Muhammada Alija preminuo u 91. godini života

Angelo Dundee, trener najvećeg boksera svih vremena Muhammada Alija (70), preminuo je u srijedu navečer u svom stanu u Tampi na Floridi u 91. godini života.

Sin legendarnog trenera Jimmy objasnio je kako je njegov otac prošle sedmice zaprimljen u bolnicu zbog krvnog ugruška, nakon čega je prošao kroz kratku rehabilitaciju, pa je vraćen kući.

“Dobro je napredovao i onda je počeo imati problema s disanjem. Moja je supruga bila s njim u tom trenutku, hvala Bogu, te je nazvala i rekla da ne može disati. Svi smo otišli k njemu. Svi su unuci bili ondje. Nije želio otići polako”, rekao je Jimmy Dundee.

Dundee je bio poznat kao sjajan motivator koji je bio uz Alija u njegovom kutu u svim njegovim najvećim borbama, kao i uz Sugar Ray Leonarda u većini njegovih najvećih borbi.

U Međunarodnu boksačku Kuću slavnih primljen je 1994. godine nakon karijere koja se protezala na šest desetljeća, a u kojoj je trenirao 15 svjetskih prvaka uključujući Leonarda, Georgea Foremana, Jimmyja Ellisa, Carmena Basilia i Josea Napolesa.

Ipak, najviše će ostati zapamćen po treniranju najvećeg svih vremena s kojim je sarađivao više od dva desetljeća počevši od 1959. godine i bio je u njegovom uglu u svim borbama u karijeri izuzev dvije (Hunsaker 1960., Ellis 1971.).

(VisokoIN/Totalsport)