Trhulj: Proizvodni pogoni KTK Visoko dovoljni da zaposle 600 osoba

Nakon posjete općini Visoko delegacije Stranke demokratske akcije (SDA), u kojoj je bio i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, novinari su u susretu s njim potencirali pitanje privatizacije Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK).

Na upit o pojavljivanju pisma namjere otprije nekoliko dana, s izvjesnim primjedbama vezanim za cjeline u Topuzovom polju, Trhulj je odgovorio:

“Evidentno je da je Prevent jedini zainteresovan za kupovinu te dvije cjeline i da sada malo kalkuliše jer se radi o značajnim sredstvima. Nama je bitno da se te dvije tehnološke cjeline prodaju, ali po nekoj realnoj vrijednosti. Obećali smo da ćemo sva potraživanja radnika po osnovu penzionog, uvezivanje radnog staža i njihovo potraživanje rješavati iz tih sredstava i da Federacija od toga neće imati nikakve koristi i iz tog razloga smo i rekli da idemo u malu privatizaciju jer u postupku male privatizacije sredstva ostaju isključivo u firmi“.

ktk

Trhulj ističe da je cijelo Visoko uvijek bilo značajna industrijska zona u kojoj se se ispreplitali industrija i poduzetništvo.

“U Federaciji imate poduzetništvo i industriju. Ono što je u mom resoru, jeste resor industrije. I u javnom pozivu, koji smo krajem prošle godine objavili za poticaj industriji, definisali smo privredna društva s minimum 60 uposlenih. Evidentno je da tržište BiH nije tržište za velike privredne kombinate, ali ovo što radimo u procesu male privatizacije, sigurni smo da možemo oživjeti pojedine proizvodne pogone s manjim brojem ljudi. Kada imate u vidu da trenutno u KTK-u radi oko 600 ljudi, mislim da proizvodni pogoni mogu biti dovoljni da zaposle te ljude, ali i da otvore nova radna mjesta. Smatram da će današnja posjeta imati značaja za Visoko, a ja ću kao federalni ministar, načelnici Amri Babić biti na raspolaganju“, kazao je, između ostalog, ministar Trhulj.

On je u Visokom boravio kao član delegacije Stranke demokratske akcije, koju je predvodio predsjednik Sulejman Tihić.

Načelnica Amra Babić, također kadar SDA, bila je domaćin ovog susreta, zajedno s njenim saradnicima.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com