Troje djece umro od amebe koja “jede” mozak. Najčešće ulazi kroz nos tokom plivanja

Loše vijesti stižu iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

U Indiji, tačnije u saveznoj držav Kerala, došlo je do smrti troje djece zbog infekcije uzrokovane amebom Naegleria fowleri koja “jede” mozak.

Tokom posljednja dva mjeseca dijagnosticirana su četiri slučaja primarnog amebnog meningoencefalitisa (PAM), od kojih su tri bila fatalna, izjavio je doktor Drishya Pillai, liječnica u bolnici Meditrina, Palakkad, smještenoj u saveznoj državi Kerala, piše India Today.

“Ove smrti uzrokovane su fulminantnom progresijom, visokom stopom smrtnosti (oko 90-95%) i nedostatkom uspostavljenog ili učinkovitog liječenja. Važno je podići svijest – izjavila je dr. Pillai.

14-godišnji dječak iz Payyolija trenutno je na liječenju u privatnoj bolnici nakon što je stanje brzo identificirano.

Prethodno je od zaraze preminuo još jedan 14-godišnji dječak. Petogodišnja djevojčica iz Malappurama umrla je 21. maja, a 13-godišnja djevojčica iz Kannura također je podlegla stanju 25. juna.

PAM, ili primarni amebni meningoencefalitis, rijetka je, ali teška infekcija uzrokovana Naegleria fowleri, slobodnoživućom amebom koja uspijeva u toplim slatkovodnim sredinama kao što su jezera, ribnjaci i loše održavani bazeni.

Ameba ulazi u tijelo kroz nosnice, obično kada pojedinci plivaju ili rone u kontaminiranoj vodi. Kad uđe u nosnicu, putuje do mozga, uzrokujući ozbiljna oštećenja.

“Brzo oštećenje koje uslijedi nakon što ameba napadne mozak donijeli su joj naziv: “ameba koja jede mozak‘, objasnio je dr. Pillai. Početni simptomi često uključuju vrućicu, mučninu, povraćanje, glavobolju i ukočenost vrata.

Kako infekcija napreduje, pacijenti mogu doživjeti smetenost, promijenjeno ponašanje, napadaje i na kraju komu i smrt.