Trščanski partizanski zbor ‘Pinko Tomažić’ nastupit će u centru Sarajeva

U Sarajevu ćemo u subotu 6. maja imati priliku čuti jednu od najvećih horskih atrakcija sa slovenačkog govornog područja je ‘Trščanski partizanski zbor Pinko Tomažič’.

Zajedno sa Horom Opere NPS i Mješovitim horom KUD “Lola”, hor i orkestar “Pinko Tomažič’ nastupit će na ozorišnom trgu Susan Sontag, u subotu, 6. 5. 2023. godine, sa početkom u 20:00 sati. Koncert se organizira u okviru programa Dani Kantona Sarajevo 2023.

Između ostalog, na programu će se naći kompozicije: Oda radosti, Hej brigade!, Brigata Garibaldi, Počiva jezero v tihoti, Fischia il vento, Blowing in the wind, Računajte na nas, Na Kordunu, Jutro na fronti/Salavi, Bella ciao i druge.

Horom Opere NPS i kamernim mješovitim horom KUD „Lola“ dirigovat će Josip Katavić. Tršćanski partizanski zbor nastupit će uz pratnju Tršćanskog orkestra, a dirigovat će maestra Pija Cah.

Ulaz na koncert je besplatan.

Najveći slovenski partizanski hor “Pinko Tomažič” je važan kulturni segment slovenske zajednice u Italiji. Ovaj hor izvodi antifašističke pjesme s tematokom Narodno-oslobodičlačkog rata, s naglaskom na Jugoslaviju i Sloveniju.

Od svog osnivanja (1972) u zboru je sudjelovalo više od 500 članova, a ostvarili su više od 1000 nastupa širom svijeta. U postjugoslavenskom razdoblju neke od svojih najvećih koncerata održali su 2012. i 2013. u Cankarjevom domu i areni Stožice u Ljubljani, kao i koncert u novembru 2017. zajedno s čuvenim horom „Aleksandrov” iz Moskve.

Zbor vodi dirigentica Pija Cah. Njihov standardni repertoar uključuje pjesme jugoslavenskih i talijanskih partizana, poput Bella Ciao, Konjuh planinom, Sivi sokole, Hej brigade! (pjesma grada Ljubljane), Na juriš!, Vstala Primorska, Na Kordunu grob do groba, Bilećanka, te pjesme međunarodnog antifašističkog pokreta.