Turci se žalili na rezultat, prijete povlačenjem se EP

Košarkaška reprezentacija Gruzije savladala je, nakon produžetka, Tursku (88:83), ali meč je obilježio popriličan skandal i tuča dvojice igrača. Košarkaški savez Turske uložio je i zvaničnu žalbu na rezultat, a kako izvještavaju turski mediji bilo je i tuče poslije meča.

Nešto manje od četiri i po minuta do kraja, tačnije 4.26, Furkan Korkmaz i Duda Sandaze su se praktično potukli na terenu. Trajao je prekid nekoliko minuta, a iz Košarkaškog saveza Turske uložili su zvaničan prigovor na rezultat utakmice jer su tokom cijelog ovog haosa “nestale“ 22 sekunde na satu.

“Današnja utakmica bila je kraća za 22 sekunde. Činjenica da ne govorimo o jednoj ili dvije sekunde već o 22 navodi nas da mislimo da se ovdje ne radi samo o nečijoj grešci. Potrudit ćemo se da ispravimo ovu grešku“.

Prema tvrdnjama pomoćnog trenera reprezentacije Turske, Hakana Demira, nije sve završeno na terenu već je do tuče između Korkmaza i igrača Gruzije te članova obezbjeđenja došlo i na putu ka svlačionici.

“Igrači Gruzije i neki članovi obezbjeđenja su se ponašali prema nama bez ikakvog poštovanja. Došli smo da igramo košarku, ništa više. Sve bi moralo da se rješava na terenu, nigdje drugdje. Ovakve stvari nisu u duhu sporta. Ono što se danas dogodilo nema mnogo veze sa košarkom. Imamo još dvije utakmice da odigramo ovdje u Gruziji, ali sve ono što se danas desilo je ružno. Očekivali smo bolji tretman, na žalost to nismo dobili“, ocjenio je Demir.

Iz tabora Turske također tvrde i da je Korkmaz napadnut u svlačionici. Tim povodom se oglasio i potpredsjednik KS Turske koji zahtjeva snimak sa bezbjednosnih kamera:

“Ako ne dobijemo snimak sa bezbjednosnih kamera, napustit ćemo turnir“, poručio je Omer Onan.

“Dok je Korkmaz prolazio hodnikom ka svlačionici, sa našim trenerom, igrači Gruzije koji nisu bili na spisku za ovaj meč napali su ga zajedno sa svojim saigračem koji je također izbačen i policijom. Ne smije da se dogodi da igrač bude napadnut na putu ka svlačionici. A onda, posle meča, 30 policajaca nas je uguralo u tuču. Ušli smo u tuču sa zvaničnom policijom koja obezbjeđuje reprezentaciju Gruzije. Obavestio sam zvaničnike FIBA o tome. Neka niko ne misli da smo glupi. Tražili smo sve snimke bezbjednosnih kamera i uvjerit ćemo se da ni sekund ne fali. Ako ne dobijemo sve snimke, napustit ćemo turnir“, rekao je drugi čovjek turke košarke.

“Igrač koji nije igrao, Shengelija, i još troje ljudi koji su sjedjeli na klupi otišli su u svlačionicu. Na kraju utakmice, policija je bila ispred. Navodno, bili su tu da nas zaštite, ali sve vreme su nas gurali. Počeli smo da se udaramo pesnicama“, dodao je.