Turska odgodila plaćanje ruskog plina, iznos nije malen

Turska je odgodila plaćanje računa od 600 miliona dolara za ruski prirodni plin do 2024. godine, prema sporazumu s Moskvom koji predviđa odgodu višestruko većeg iznosa, rekla su danas dva izvora.

Sporazum predviđa mogućnost odgode plaćanja više od četiri milijarde dolara računa do 2024., rekla su oba izvora pod uvjetom da ostanu anonimni. Turska uveliko ovisi o uvozu energije, a Rusija joj je najveći dobavljač.

Dogovor o odgodi plaćanja plina ublažava pritisak na turske devizne rezerve, iscrpljene neortodoksnom politikom usmjerenom na jačanje lire i rastom cijena energije, objašnjava Reuters.

“Uplata 600 miliona dolara službeno je odgođena za sljedeću godinu. Veliku ulogu (u odgodi) odigralo je povećanje cijena energije”, rekao je jedan od izvora.

Turska bi u sljedećim mjesecima mogla odgoditi plaćanje još računa, ovisno o kretanju cijena energije, dodao je. Rusko i tursko ministarstvo energetike i energetske kompanije Gazprom i Botas nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o odgodi.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošle sedmice da su Turska i Moskva postigle dogovor koji Ankari omogućuje odgodu plaćanja energije do određenog iznosa, ali nije naveo detalje. Turski račun za uvoz energije dosegnuo je prošle godine rekordnih skoro 100 milijardi dolara.

Turci će ovog vikenda izaći na predsjedničke izbore, a ankete pokazuju da bi predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao pretrpjeti poraz, uglavnom zbog krize životnih troškova i naglog slabljenja lire, velikim dijelom pod utjecajem snižavanja kamatnih stopa unatoč visokoj inflaciji.