Turska pretrpjela novi pad valute u jeku krize turizma

U odmaralištu Marmarisu, smještenom na jugozapadnoj obali Turske, hotelijer Mustafa Deliveli priprema se za ljeto za koje strahuje da bi moglo “potopiti” turizam.

“U Delivelijevom hotelu Emre rezervisano je 15 posto kapaciteta za juni, jedan od najvažnijih mjeseci u sezoni. U junu je obično hotel pun”, rekao je.

Međutim, proljetni val koronavirusa ponukao je Rusiju, Njemačku i Veliku Britaniju, tri najveća turska turistička tržišta, da uvedu teška ograničenja putovanja.

“Imali smo krize u turizmu tokom godina, ali ovo je bez presedana”, rekao je Deliveli, koji je otpustio trećinu svog osoblja i zatvorio pola hotela kako bi smanjio troškove.

Kolaps u turizmu bi se proširio na širu ekonomiju. Turska se oslanja na priliv deviza od posjetilaca kako bi financirala svoj inozemni dug i deficit tekućeg računa koji iznosi 5 posto bruto domaćeg proizvoda, kao i za obnavljanje deviznih rezervi iscrpljenih da bi podstakla slabu valutu.

Turistička gotovina postala je još kritičnija otkako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u martu otpustio guvernera centralne banke, natjeravši strane investitore da odbace neto 1,8 milijardi dolara turskih dionica i obveznica.

U pokušaju da namami posjetitelje, Erdogan je naredio lockdown za veći dio maja kako bi obuzdao pandemiju. Pojedini posjetitelji sada su oslobođeni PCR testova, a vladin program “sigurnog turizma” dao je prioritet vakcinaciji turističkih radnika i certificirao 10.000 hotela i drugih operatera koji se pridržavaju strogih higijenskih standarda. Slučajevi Covid-19 u zemlji su pali na oko 6.000 sa rekordnih 63.000 u aprilu.

Sa 5.000 milja obale Turska je bila šesta najposjećenija destinacija na svijetu prije izbijanja koronavirusa, privukavši 52 miliona turista i 35 milijardi dolara prihoda u 2019. godini. Kako je pandemija desetkovala globalni turizam prošle godine, broj posjetilaca se drastično smanjio, a prihod je opao za gotovo 70 posto u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarstvo turizma planiralo je da će u 2021. godini Tursku posjetiti 30 miliona turista te da će prihod biti 23 milijarde dolara, ali to već može biti izvan dosega, jer je u prva četiri mjeseca stigla trećina manje turista nego u istom periodu prošle godine.

“Pandemija je prouzročila promijene u brojkama, ali turizam zadržava svoju ozbiljnu poziciju u platnom bilansu Turske i osigurava dva miliona radnih mjesta”, rekao je Mehmet Nuri Ersoy, ministar turizma.

“Turizam je, direktno i indirektno, činio 13 posto BDP-a prije pandemije. Bez značajnog oporavka ove godine, do procentnog poena mogao bi se spriječiti ekonomski rast 2021. godine”, rekao je Roger Kelly, ekonomista iz Evropske banke za obnovu i razvoj u Istanbulu.

Prihod od turizma također smanjuje trgovinski deficit Turske i podupire liru, koja je ove godine izgubila 14 posto vrijednosti jer je rasla zabrinutost da je Erdoganov pritisak na centralnu banku da smanji kamate poticao dvoznamenkastu inflaciju.

“Turski bi život bio toliko olakšan ako se turizam pojača. Ako se to ne dogodi, to bi značilo da još je nastupila još jedna godina borbe”, rekla je Kelly.

U Marmarisu je devet od 10 hotela ostalo zatvoreno krajem maja. Većina je preživjela kolaps 2020. godine zajmovima ili smanjenjem troškova, ali ako se stvari budu odvijaju kao prošle godine, mnogi će bankrotirati ili biti prisiljeni na prodaju”, rekao je.

Oko 2,6 miliona Britanaca putovalo je u Tursku 2019. godine i obično je činilo oko polovine Delivelijevih gostiju. Ove sezone nije primio nijednu rezervaciju iz Britanije, od kako je Velika Britanija pooštrila pravila putovanja. Erdogan je rekao da će on i Johnson razgovarati o turizmu na summitu NATO-a sljedeće sedmice, a također je poslao Ersoya u Moskvu i Berlin da lobira za ukidanje njihovih ograničenja.

Njemačka, iz koje je 2019. godine u Tursku došlo 5 miliona turista, rekla je da povratnici više ne moraju u karantin ako su vakcinisani ili ako im je test negativan.

Vezani članci

U Turskoj nađena tijela 12 smrznutih migranata, bili bez odjeće i obuće

Visokoin.com

Erdogan nakon velikog pada lire: Turska će pobijediti u ekonomskom ratu

Visokoin.com

U Istanbulu uhapšeno 250 sudija i tužilaca

Visokoin.com

Zvaničnici EU o dešavanjima u Turskoj: Ne čini se da je u pitanju tek nekoliko pukovnika

Visokoin.com

Merkel ponudila pomoć Turskoj oko izbjeglica

Visokoin.com

SIPA: Meso iz drugih zemalja izvozili u Tursku kao bh. proizvod

Visokoin.com