Zvaničnici EU o dešavanjima u Turskoj: Ne čini se da je u pitanju tek nekoliko pukovnika

Iako turski zvaničnici izjavljuju da se radi o manoj grupi vojnika koji su pokušali izvršiti državni udar, izvor iz EU-a je za Reuters izjavio da pokušaj vojnog udara u Turskoj uključuje znatne dijelove vojske, a ne “samo nekoliko pukovnika”.

– To izgleda kao relativno dobro uigran udar značajnog tijela u vojsci, a ne samo nekoliko pukovnika. Drže pod kontrolom aerodrome i očekuju brzu kontrolu nad TV stanicma, rekao je taj izvor ubrzo nakon što je turska državna televizija TRT emitirala deklaraciju vojske o opsadnom stanju.

– Oni kontroliraju nekoliko strateških tačaka u Istanbulu. S obzirom na veličinu operacije, teško je zamisliti da će zaustaviti nadiranje, kazao je taj izvor.

Drugi evropski diplomat kazao je da je prisustvovao večeri s turskim veleposlanikom u jednom evropskom glavnom gradu kada ih je prekinula poruka s njegovog mobitela.

– To očito nije neki mali udar. Taj turski veleposlanik bio je u potpunosti šokiran i uzeo je to vrlo ozbiljno, izjavio je diplomat za Reuters nakon što je večera prekinuta.

Vezani članci

U Turskoj nađena tijela 12 smrznutih migranata, bili bez odjeće i obuće

Visokoin.com

Erdogan nakon velikog pada lire: Turska će pobijediti u ekonomskom ratu

Visokoin.com

Turska pretrpjela novi pad valute u jeku krize turizma

Visokoin.com

U Istanbulu uhapšeno 250 sudija i tužilaca

Visokoin.com

Merkel ponudila pomoć Turskoj oko izbjeglica

Visokoin.com

SIPA: Meso iz drugih zemalja izvozili u Tursku kao bh. proizvod

Visokoin.com