U Kantonu Sarajevo potvrđen 241 novi slučaj zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, objavljenim u nedjelju, u protekla 24 sata potvrđen je 241 novi slučaj zaraze koronavirusom u KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj broj rezultat je analize provedene nad 610 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. oktobra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 147 osoba, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 43 osobe su se oporavile od zaraznog oboljenja COVID-19. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizovane su 93 osobe, od kojih pet koristi mehaničku podršku respiratora pri disanju.

S ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba. Nažalost, jedna osoba je preminula, tako da sada broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom u KS iznosi 105. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.766 slučajeva, navode iz ZZJZ-a.

Od 30. januara do 24. oktobra ove godine ukupno je registrovano 7.040 zaraženih koronavirusom, od kojih se 5.169 oporavilo od COVID-19.

U periodu od 11. do 25. oktobra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 2.941 samoizolacije.

Stanovništvu na području Kantona Sarajevo preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoje kretanje, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

VISOKOIN.COM

VISOKO: Pertačani očistili ribarsku plažu na rijeci Fojnici

VISOKOIN.COM

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

VISOKOIN.COM

Svečana promocija maturanata Franjevačke klasične gimnazije

VISOKOIN.COM

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

VISOKOIN.COM