U Kantonu Sarajevo potvrđen 241 novi slučaj zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, objavljenim u nedjelju, u protekla 24 sata potvrđen je 241 novi slučaj zaraze koronavirusom u KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj broj rezultat je analize provedene nad 610 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. oktobra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 147 osoba, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 43 osobe su se oporavile od zaraznog oboljenja COVID-19. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizovane su 93 osobe, od kojih pet koristi mehaničku podršku respiratora pri disanju.

S ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba. Nažalost, jedna osoba je preminula, tako da sada broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom u KS iznosi 105. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.766 slučajeva, navode iz ZZJZ-a.

Od 30. januara do 24. oktobra ove godine ukupno je registrovano 7.040 zaraženih koronavirusom, od kojih se 5.169 oporavilo od COVID-19.

U periodu od 11. do 25. oktobra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 2.941 samoizolacije.

Stanovništvu na području Kantona Sarajevo preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoje kretanje, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

Vezani članci

Prepustili se vreloj akciji u centru Sarajeva, prolaznici sve snimili (VIDEO)

Visokoin.com

Ovo su lokacije na kojima će se graditi Hilton hoteli u Mostaru i Sarajevu

Visokoin.com

Vlada ZDK finansira dva programa fokusirana na smanjenje nezaposlenosti

Visokoin.com

Asocijacija arhitekata u BiH podržala inicijativu za zatvaranje ulice Čaršijske u Visokom

Visokoin.com

Pronađen turista koji se izgubio na lokalitetu piramide Sunca

Visokoin.com

Visoko: U Hramu sv. Prokopija obilježen Veliki petak

Visokoin.com