U maju izložba najboljih novinskih fotografija

Izložba „World Press Photo” (Svjetska novinska fotografija) vraća se u Sarajevo nakon tri godine. Pored Sarajeva izložba će biti postavljena i u Banjaluci, najavljeno je u srijedu, na konferenciji za novinare održanoj u ASA Art Gallery.

Izložba će biti otvorena u Sarajevu od 09.05. do 22.05., a u Banjaluci od 25.05. do 04.06. tekuće godine. Ova jedinstvena putujuća izložba rezultat je godišnjeg svjetskog takmičenja fotoreportera, a u Bosnu i Hercegovinu je, kao i ranijih godina, dovodi Ambasada Kraljevine Nizozemske u saradnji sa domaćim sponzorima među kojima je i ASA grupacija.

“Ova izložba je u potpunosti posvećena slobodi govora i izražavanja. Ta načela su osnova ASA korporativnog DNK”, izjavio je Peter Kroyer, predsjednik Uprave ASA grupacije, na konferenciji za novinare, te dodao, “ASA ne podržava samo izložbu, već i novinare u BiH, a posebno fotoreportere. Oni rade težak posao u okruženju punom izazova. Danas, kao nikada prije, javnost ovisi o njihovom visoko profesionalnom izvještavanju”.

Izložbu će u oba bosanskohercegovačka grada otvoriti Nj.E. Sweder van Voorst tot Voorst, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH zajedno sa partnerima, predstavnicima grada Sarajeva i Banjaluke, kao i predstavnicima Vlade.

Svake godine, nezavisni međunarodni žiri u sastavu od devetnaest članova, vrši selekciju fotografija koje dostave svjetski fotoreporteri, foto agencije, novinske agencije, te magazini u devet različitih kategorija.

Ove godine, takmičenje je privukao 5.247 fotografa iz 124 zemlje, a u izbor je ušla 101.254 fotografija iz cijelog svijeta. Ovogodišnja izložba će biti prikazana u 100 zemalja. Sama postavka sadrži 160 fotografija, kako pobjedničkih, tako i ostalih nagrađivanih slika iz ostalih devet kategorija.

Važno je naglasiti da je bh. fotograf, Damir Šagolj, osvojio prvo mjesto u kategoriji najbolja individualna fotografija iz svakodnevnog života, te da će se njegov rad naći u selekciji najboljih fotografija u 2011. godini.

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com