U Parlamentu BiH potpisana ‘Sarajevska deklaracija’ kojom se formira mreža za slobodu vjeroispovjesti i uvjerenja

Potpisivanjem “Sarajevske deklaracije” danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine formirana Parlamentarna mreža za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja jugoistočne Evrope (IPPFORB SEE).

Deklaraciju su potpisali parlamentarci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Kosova, Rumunije i Sjeverne Makedonije čime su se obavezali na promociju slobode vjeroispovijesti i uvjerenja za sve ljude putem svog rada i odgovarajućih institucija.

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić izjavila je da joj je čast što je deklaracija potpisana u Sarajevu koje ima reputaciju evropskog Jerusalema.

Poručila je da je Sarajevo sjecište, upozorenje, ali i nada i inspiracija Evropi i svijetu po pitanju zaštite slobode vjeroispovijesti i uvjerenja, te da se nada da nastavljamo biti šampioni u toj oblasti.

Direktorica IPPFORB-a Fernanda San Martin Carrasco istakla je da oni okupljaju parlamentarce iz 95 zemalja i da im je zadovoljstvo što su “Sarajevskom deklaracijom” obuhvatili zemlje jugoistočne Evrope.

Pojasnila je da je ta organizacija posvećena sprečavanju diskriminacije i promociji različitosti, što je vidljivo s političkog, religijskog i geografskog aspekta članica.