U Srbiji proizvedeno oko dva miliona doza vakcine “Sputnjik ve”

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je da je Srbija na svojoj teritoriji proizvela oko dva miliona doza vakcine protiv virusa korona “sputnjik ve”, te najavio da će uskoro sa Rusijom potpisati sporazum o kupovini miliona doza vakcine “sputnjik lajt”.

On je naveo da se vakcine proizvode u državnom Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” i da se očekuje proizvodnja minimum četiri miliona, prenosi TASS.

Popović je napomenuo da je Srbija prva zemlja u svijetu koja je počela sa proizvodnjom ruske vakcine “sputnjik ve”, što je rezultat dogovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te istakao zahvalnost srpskog naroda Rusiji i Putinu.

Prema njegovim riječima, veliki broj Srba bira za vakcinaciju “sputnjik ve” jer imaju veliko povjerenje u tu vakcinu.

Popović je najavio da će Srbija uskoro potpisati sporazum o kupovini prvog miliona doza “sputnjika lajt”, te da je u Srbiji u toku procedura registracije te vakcine.

“Ta vakcina u buster vakcinaciji pokazala je odlične rezultate u Rusiji i uvjereni smo da će nam pomoći da kontrolišemo i borimo se sa pandemijom u Srbiji”, istakao je on.

Popović je rekao da je Srbija spremna da razgovara i o proizvodnji “sputnjika lajt” na svojoj teritoriji.

“Obavijestili smo naše ruske partnere o zainteresovanosti Srbije da na svojoj teritoriji primjenjujemo nazalnu vakcinu `sputnjik ve`, a nadam se da ćemo je i proizvoditi u Institutu `Torlak`”, naveo je Popović.

Proizvodnja ruske vakcine “sputnjik ve” u beogradskom Institutu “Torlak” počela je u junu, a svečano su je ozvaničili predsjednici dvije zemlje.