U Visokom se budžetskim novcem vrši direktna promocija aktuelne gradonačelnice

“Transparency International u Bosni i Hercegovini” (TI BiH) predstavio je danas u Sarajevu rezultate dvomjesečnog monitoringa predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH, kao i mobilnu aplikaciju “Reflektor”, putem koje će građani moći da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu.

Posmatrači TI-ja BiH zabilježili su brojne slučajeve kršenja Izbornog zakona, a zbog svega je upućeno 69 prijava Centralnoj izbornoj komisiji. Najveći broj prijava odnosi se na zabranjeno oglašavanje izvan perioda izborne kampanje, ali i ostale slučajeve zloupotreba javnih resursa za izbornu promociju.

Centralna izborna komisija je po prijavama TI-ja BiH već kaznila šest političkih subjekata, a ishod ostalih postupaka još se čeka.

Zabilježeno je i 16 primjera plaćenog oglašavanja javnih preduzeća i institucija kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima. Posebno se ističu slučajevi u Bijeljini, Visokom, Banjoj Luci i Banovićima, gdje se kroz javne kampanje plaćene budžetskim novcem vršila direktna promocija aktuelnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovo kandidovali na lokalnim izborima.

Prije službenog početka izborne kampanje, zabilježeno je i 78 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni. Na jednom od njih – u Doboju, po vlastitom priznanju, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a dijelio je novac penzionerima, studentima i mladim bračnim parovima, a slučaj je prijavljen CIK-u.

Posmatrači TI-ja BiH ispratili su 572 javna događaja, od kojih se 127 odnosilo na otvaranje infrastrukturnih objekata, a na čak 65 posto događaja prisutnima su se obraćali kandidati na lokalnim izborima. U Banjoj Luci je na otvaranju 950 metara puta zabilježen primjer gdje su stranački aktivisti nosili plakate sa porukama kojima se zahvaljuju kandidatima SPS-a i aktuelnom gradonačelniku, a član Predsjedništva BiH na javnoj govornici pričao je o fizičkim obračunima sa pristalicama opozicije. U 102 slučaja prisustvo funkcionera nije bilo u njihovoj nadležnosti, a na 152 događaja iznošena su predizborna obećanja, navodi TI BiH.

Posmatrači TI-ja BiH zabilježili su još 1.431 primjer gdje su javni resursi korišteni za izbornu promociju stranaka i kandidata i dobijanje podrške birača. Evidentirano je 547 slučajeva intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu, kao i 150 primjera raspodjele posebnih podsticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborni period.

Načelnik Ugljevika jednokratno je dijelio po 100 KM djeci demobilisanih boraca, a gradonačelnik Zenice isplatio je 100.000 KM Udruženju penzionera uz tvrdnju da slučaj nema veze s izborima i da će Udruženje dijeliti pomoć socijalno ugroženima penzionerima.

U protekla dva mjeseca zabilježena su i 62 slučaja omogućavanja besplatnih pregleda, lijekova, putovanja i popusta na javne usluge. Gradonačelnik Bijeljine i načelnik općine Novo Sarajevo organizovali su besplatan izlet za određene kategorije stanovništva, a u Trebinju je grad iz Agrarnog fonda osnovao posebnu prodavnicu za penzionere, u kojoj mogu dobiti popust i do 50 posto.

Spomenute aktivnosti TI BiH provodi u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, a u saradnji sa partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA). Finansijsku podršku za projekt omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), saopćeno je iz TI-ja BiH.