11. Augusta 2022.

U Zeničko-dobojskom kantonu 30 hiljada dijabetičara

Današnji datum obilježava se u svijetu već dvadeset godina kao Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti. U ZDK započet je projekt Ujedinjeni mijenjamo dijabetes 2011-2013, s ciljem što opsežnije edukacije ljekara, medicinskog osoblja i stanovništva, koje prema svim podacima zadnju deceniju sve više oboljeva od ove bolesti.

Izmedju ostalog na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u Zenici je organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi. U svijetu je, kažu podaci, oko 50 posto pacijenata koji ne znaju da imaju dijabetes.

– Sudionici smo eksplozije dijabetesa u svijetu, a šećerna bolest medju stanovništvom ZDK dramatično raste posljednjih godina, – izjavio je na press konferenciji u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, prof. dr Salem Alajbegović, menadžer Projekta Ujedinjeni mijenjamo dijabetes u ZDK 2011-2013. Prema nekim procjenama šećernu bolest ima skoro 30.000 stanovnika ZDK, prema poidacima Svjetske zdravstvene organizacije blizu 40.000 stanovnika. Kantonalni zavod za javno zdravstvo je u okviru ovog projekta započeo izradu registra oboljelih u kantonu i tako otkrio novih 5.000 oboljelih. Registar bi mogao, kaže dr Alajbegović, poslužiti federalnim i državnim organima kao model, jer do sada to niko nije radio.

– Imaćemo najsavremeniji evropski registar dijabetesa, pa se nadamo da će poslije 2013. kada završava naš projekat resorno kantonalno ministarstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja preuzeti ovaj posao, u smislu regulisanja zakonskih propisa i finansiranja, – ističe direktor Zavoda javnog zdravstva, doc. dr Suad Sivić, napominjući da je šećerna bolest jedan od najskupljih zdravstvenih problema u svijetu.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa za rezultat je imalo na stotine mjerenja nivoa šećera u krvi, medju gradjanima Zenice i kantonalnim zastupnicima. Aparat nabavljen u okviru ovog dvogodišnjeg projekta biće ustupljen domovima zdravlja, kako bi pacijenti mogli besplatno obavljati ovu analizu.

Održana je i simbolična šetnja dijabetičnih bolesnika pod sloganom ‘5 do 12’, do Tržnog centra na Kamberiovića polju.

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti organizovalo je popodne predavanje o edukaciji i prevenciji ovog oboljenja.

(VisokoIN/RTV Zenica)

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM

Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Visokog

VISOKOIN.COM

Notarka mora isplatiti milion KM: Adnan Nazifović iz Visokog ostao bez kuće …

VISOKOIN.COM

Privode se kraju radovi na tenskim terenima u parku “Ravne 2” Visoko

VISOKOIN.COM