UBLAŽAVA LI SCHMIDT STANJE NAPETOSTI? 9. JANUAR 2024. SE U TOM OKVIRU I NA TAJ NAČIN NEĆE DOGODITI

Visoki predstavnik za Oslobođenje je govorio o napadu na Ilidži, zabrinjavajućoj retorici, slobodi medija i budućoj vlasti. Osvrnuo se, između ostalog i na obilježavanje neustavnog Dana RS 9. januara

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dao je intervju za Oslobođenje. Osudio je napad na Ilidži na roditelje i djecu iz Beograda.

Osvrnuo se, između ostalog i na obilježavanje neustavnog Dana RS 9. januara.

Visoki predstavnik govori o napadu na Ilidži, zabrinjavajućoj retorici, slobodi medija i budućoj vlasti.

Ja polazim od pretpostavke da će Tužilaštvo provjeriti i pregledati govore. Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave. I mislim isto tako da 2023. nijedan građanin, bilo da živi u Republici Srpskoj, Federaciji ili Distriktu Brčko, nije zainteresovan da se neko ko vodi agresorski rat posmatra blagonaklono, rekao je, između ostalog Christian Schmidt.