Udruženje “Mladi Volonteri” BiH Visoko odlučilo vratiti dodijeljena novčana sredstva: “Srčano ih vraćamo, baš kako su srčano i dodijeljene…”

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gradonačelniče, poštovani predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, poštovani građani i građanke grada Visoko, obraćamo Vam se otvorenim pismom kako bismo zaštitili svoj dignitet, kredibilitet, ali i čast koju imamo, a koja je stečena predanim trudom, radom i zalaganjem.
Vidjevši rezultate raspodjele novčanih sredstava nevladinim organizacijama, odlučili smo da ista vratimo u budžet i da ne prisupimo potpisivanju ugovora o dodjeli istih. Srčano ih vraćamo, baš kako su srčano i dodijeljene, a bojimo se da je to bio jedan od osnovnih kriterija na osnovu kojih je izvršena raspodjela. Mislimo da je srce, pristrasnost i podobnost, umjesto jasnih kriterija propisanih LOD metodologijom, bio osnovni način za dodjelu 88.000,00 KM građanskog novca.

Nekoliko je razloga za ovo naše mišljenje.

1. LOD metodologija koja je propisana i usvojena od strane tadašnjeg Općinskog VIjeća daje jasne kriterije izbora evaluacione komisije za ocjenu pristiglih projektnih prijedloga. Jedan od tih kriterija je i javni poziv za izbor članova komisije, a jedan od tih članova mora biti i predstavnik nevladinih organizacija. Obzirom da javnog poziva nije bilo, sumnjamo u transparentnost, ali i stručnost, članova komisije.

2. Udruženje “Mladi Volonteri” kao jedino udruženje u Visokom sa projektima finansiranim iz fondova međunarodnih donatora, ali i međunarodnih organizacija, prema rezultatima koji su objavljeni, po broju bodova, ali i dodijeljenim sredstvima, znatno zaostaje za drugim organizacijama. Ne želeći dovoditi bilo čiju stručnost i poziciju u pitanje, ali ne možemo da se ne zapitamo kako je naš projekat ostvario tako malo, u odnosu na druga udruženja, koja nemaju nikakvog ili vrlo slabog projektnog iskustva.

Podsjećanja radi, naši projektni prijedlozi su odobreni od strane Europske Komisija iz Brisela, ali su tu i mnogi drugi poput UNDP-a (koji je propisao LOD metodologiju) World Vision-a, Ambasade Kraljevine Norveške, USAID-a, Američke Ambasade, CPCD-a, državne, entitetske i kantonalne institucije nećemo ni navoditi za primjer.

3. Jedini smo koji u kontinitetu implementujemo projekte vrijedne nekoliko stotina hiljada KM poput projekta Javne kuhinje i projekta Europske komisije u Visokom. Kao takvi, uz takvo projektno znanje i iskustvo, ostvarimo znantno manji broj bodova u odnosu na druge. Dodijeljena sredstva treba da služe građanima, odnosno organizacijama koje će pružiti određene usluge svojoj zajednici. Obzirom da su prioriteti ovog javnog poziva bili iz oblasti kulture i sporta, pitamo se kako pojedini neodobreni projekti iz ove oblasti nisu zadovoljili kriterije javnog poziva?

4. Naši projekti, donatori i ugled nas obavezuju da radimo časno i pošteno, a to znači da sa 1000,00 KM ne možemo realizovati projekat vrijedan 5.000,00KM.

Zbog svega navedenog, dužni smo da se zahvalimo na dodijeljenim sredstvima te ista vratimo i odbijemo potpisati ugovor.

Na kraju, javno tražimo imena članova komisije koja je vršila evaluaciju, te njihove reference, uvid u evaluacijske listove i zapisnike evalucijske komisije, kao i projekte koji su evaluirani, kako bismo utvrdili istinitost i kredibilitet procesa. Također, procesom raspodjele su dodijeljena značajna sredstva čiji je vlasnik svaki građanin i građanka ovog Grada, a samim tim, ukoliko utvrdimo neke neregularnosti, spremni smo s istim upoznati i nadležne institucije kako bi se pozabavili ovim problemom.

Zvanični Zahtjev za uvid ćemo svakako poslati na protokol gradske uprave odmah u ponedjeljak, te se iskreno nadamo brzom odgovoru i omogućavanju pristupa.

Udruženje “Mladi Volonteri”

Vezani članci

Gradonačelnik Mirza Ganić: Investiramo u razvoj infrastrukture u našem Visokom

Visokoin.com

Obilježena godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i saboraca Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše

Visokoin.com

Gradonačelnik Ganić: Posvećenost projektima za bolju infrastrukturu

Visokoin.com

Mirza Ganić: Gradimo dječije igralište u Mulićima

Visokoin.com

Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre obilježila svoj dan

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić: Obaveza svih nas je sa našom djecom posjetiti Srebrenicu

Visokoin.com