Uhapšen pa potom pušten: Djevojke u Visokom optužile muškarca za prijetnje smrću

Redakciji portala Klix.ba obratile su se dvije djevojke koje tvrde da primaju prijetnje smrću od muškarca koji je lišen slobode, a zatim pušten, dok Tužilaštvo ZDK ne odluči koje će aktivnosti poduzeti. Međutim, on je sve ponovio i nakon puštanja.

Djevojke A. R. i A. B., jedna iz Visokog, a druga iz Mostara, javile su se portalu Klix.ba kako bi skrenule pažnju na prijetnje koje dobivaju od počinitelja koji je nakon prijave uhapšen, ali i pušten te zatražile i javno zaštitu nadležnih.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Samir Valentić je kazao da je PS Visoko prijavu zaprimilo 4. juna nakon što su zaprimljene prijetnje preko društvene mreže Instagram te da je muškarac odmah nakon toga lišen slobode zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

“Osumnjičeni je lišen slobode i saslušan, kao i oštećene stranke, a nakon toga je izvještaj dostavljen Tužilaštvu ZDK na dalje postupanje”, kazao je Valentić te dodao da su upoznati da su prijetnje uslijedile i nakon toga te da je izvještaj dopunjen i sve urađeno u skladu s procedurom.

U ovom slučaju odluku o određivanju pritvora ili konkretnim aktivnostima donosi Tužilaštvo ZDK, na što upravo primjedbu imaju i oštećene djevojke koje su se obratile redakciji portala Klix.ba.

“Počinitelj je lišen slobode i po naredbi tužioca pušten je nakon 24 sata. On je opet nastavio s prijetnjama po život”, navele su u dopisu oštećene.

Na kraju su se pitale da li će postati dio crne statistike ili će institucije pravovremeno stati u njihovu zaštitu.