Uhapšen Senaid Memić, bivši načelnik Ilidže i aktuelni bh. ambasador!

Tužilaštvo KS još je u 2021. formiralo predmet protiv Memića zbog koruptivnih radnji u Općini Ilidža, a po prijavi Ureda za borbu protiv korupcije

Pripadnici Policije Kantona Sarajevo po nalogu Kantonalnog tužilaštva uhapsili su jutros u Sarajevu Senaida Memića, bivšeg načelnika Općine Ilidža i aktuelnog ambasadora BiH u Maleziji. Memić je kadar SDA.

Memić je uhapšen zbog zloupotrebe položaja i to, kako saznaje Fokus, zbog nezakonitog izdavanja urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba
Inače, Ured borbu protiv korupcije KS prije dvije godine je zadokumentovao brojne koruptivne radnje koje su se vezale za Memića a koje su počinjene u njegovom mandatu kao općinskog načelnika, o čemu je pisao Fokus. Tužilaštvo KS je još tada u 2021. godini formiralo predmet „Senaid Memić“.

Između ostalog, riječ je o nezakonitom zapošljavanju više desetina osoba mimo konkursne procedure, zatim nezakonitim unapređenjima unutar same Općine, te protupravnom povećanju plaća.

Također, zadokumentovano je i mnoštvo nezakonito izdatih urbanističkih i građevinskih dozvola za gradnju na području Ilidže. Kako smo tada naveli, oslanjajući se na zvanične dokumente, krajem 2020. godine, Služba za inspekcijski nadzor Općine Ilidža sačinila je listu od 109 rješenja za građenje i urbanističkih dozvola za koja su po mišljenju ove službe postojali razlozi za ništavnost.

Čak 12 urbanističkih i građevinskih dozvole su za vrijeme Memića izdate za gradnju objekata u prvoj i drugoj vodozaštitnoj zoni na području Ilidže. Memić je i bio i obuhvaćen istragom o nezakonitostima prilikom izdavanja odgovarajućih dozvola za gradnju kolosalnih objekata na području Stup-Nukleus odnosno Tibrinih objekata.