Ulov od milion eura: Vozač iz BiH prevozio sirovinu za pravljenje amfetamina, uhapšen u Njemačkoj

Pripadnici njemačke carine u kamionu slovenačkih tablica za čijim volanom je bio državljanin Bosne i Hercegovine (23) pronašli su 15 litara tečnosti koja predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju amfetamina.

Dva kanistera, od 10 i pet litara nalazila su se u zadnjem dijelu kamiona, a pripadnici carine su znali za to jer im je dojavila granična policija. Naime, oni su na izlazu sa puta A8, u blizini Vaservizena zaustavili kamion i odmah priveli vozača iz BiH.

Portparol istražnog odjeljenja njemačke carine Christian Schüttenkopf rekao je da je sporna tečnost bila u dva kanistera, koja su bila sakrivena među robom koju je vozač prevozio. Kako je on rekao, u jednom kanisteru se nalazilo tzv. amfetaminsko ulje.

“Od te količine može da se proizvede oko 50 kilograma amfetamina, koji onda ide u uličnu prodaju. Ako uzmemo u obzir da se amfetamini na ulici prodaju i do 20 eura, to znači da ova dva kanistera vrijede miliona eura”, rekao je on.

Amfetamini se prodaju kao stimulans pod imenom “speed” ili “pep”. Djeluju na centralni nervni sistem, izazivajući oslobađanje norepinefrina i dopamina. Njihovo djestvo traje između šest i 12 sati.

Inače, kako kažu iz carine, da je tečnost baš u ovom kamionu saznali su putem “međunarodne razmjene informacija”.

Iz carine kažu da je ovo izuzetan uspjeh za njih jer se radi o opasnoj supstanci, pišu Nezavisne.