UMJESTO 403, NAKNADE ĆE BITI DO 700 KM ZA OSOBE SA 100-POSTOTNIM INVALIDITETOM

Stupanjem na snagu Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom, umjesto 403 KM, koliko je do sada iznosila, mjesečna naknada za osobe čiji je invaliditet ocijenjen 100-postotnim iznosit će do 700 maraka.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH spomenuti zakon usvojen je u formi nacrta, a da bi stupio na snagu, treba ga potvrditi i Dom naroda FBiH.

U razgovoru federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kaže da ovaj zakon na sistemski način uređuje pitanje materijalne podrške osobama s invaliditetom.

– Ovim zakonom se prvi put utvrđuje definicija invaliditeta osoba u skladu s međunarodnim dokumentima, ali i jedinstven način za određivanje prava osoba s invaliditetom u svim oblastima društva, socijalne zaštite, obrazovanja, slobode izbora, sporta, rekreacije, zapošljavanja i drugim oblastima – kaže Drljača, piše Avaz.

Objašnjava da je ispravljena dugogodišnja nepravda prema ovoj kategoriji stanovništva. Iako je cijena rada u Federaciji Bosne i Hercegovine u proteklom periodu rasla, osnovica za obračun invalidnina godinama se nije mijenjala.

– Naknada po predloženom zakonu može iznositi do 700 KM, a sada je maksimalni iznos 403 marke, čime bitno poboljšavamo standard osoba s invaliditetom i otklanjamo nepravdu koja je prema njima napravljena i gdje se ta osnovica godinama nije mijenjala. Utvrđuje se osnovica za obračun novčanih davanja na najnižu plaću koja je sada 596 KM i ona će se usklađivati, dok je, prema važećem zakonu, osnovica fiksna i nije se usklađivala – rekao je, između ostalog, Drljača.

Dodaje da je cilj urediti ovu oblast te osobama s invaliditetom dati socijalnu sigurnost i stabilnost u primanjima.

– Vjerujemo da će ovaj zakon kroz daljnje faze koje će proći biti usvojen do kraja ove godine na korist naših sugrađana – zaključuje Drljača.

Broj postojećih korisnika prava koja se reguliraju ovim zakonom na prostoru FBiH je gotovo 43.000.

Koja se prava ostvaruju

Kako se navodi u tekstu zakona, osobe s invaliditetom imaju pravo na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ortopedski dodatak, pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala, osposobljavanje za rad, prioritetno zapošljavanje pod jednakim uvjetima, novčanu i drugu materijalnu pomoć, smještaj u ustanovu socijalne zaštite, usluge socijalnog i drugog stručnog rada te kućnu njegu i pomoć i kući.